Свијет

Ђукановић оптужио Абазовића да је поводом уговора са СПЦ радио против Црне Горе

СА БУГАРСКИМ ПРЕДСЈЕДНИКОМ РУМЕНОМ РАДЕВОМ РАЗГОВАРАО НА ЦЕТИЊУ
  • „Покушали смо да премијеру Дритану Абазовићу скренемо пажњу да је то лош заокрет и да ће то ДПС навести на преиспитивање подршке влади. Упозорење није уродило плодом. Наша оцјена је да су одређена рјешења у Уговору са СПЦ у супротности са виталним државним инересима Црне Горе“
  • Изјаснио се за скору организацију избора „како би Црна Гора изашла из овог стања и дошла до политичке владе која ће земљу водити наредне четири године“

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић казао је да је Демократска партија социјалиста (ДПС) свјесна да би пад азовићеве владе могао да успори процес европских интеграција, али да као најјача парламентарна странка нема право да толеришу рад владе која занемарује интересе државе Црне Горе.

Он је након сусрета с бугарским колегом Руменом Радевом на Цетињу истакао да ће у сусрет рјешавању политичке кризе разговарати са свима, те да нема затворених врата.

„Знамо ко су наши партнери који су нам ближи у остваривању политичких циљева. Ово је сада питање изградње техничког партнерства, како би реализовали политичку намјеру, а то је делегитимисање актуелне владе и дефинисање сценарија кроз који Црна Гора излази из таквог стања“, рекао је Ђукановић.

То је, како је саопштио, „питање заједничке одговорности за реализацију једне политичке одлуке“, односно стварања претпоставки за скору организацију избора како би Црна Гора изашла из овог стања и дошла до политичке владе која ће земљу водити наредне четири године.

Ђукановић је подсјетио и како је приликом пада претходне владе изнио идеју да се иде на пријевремене изборе, али да је већина партија била скептична према таквом сценарију.

„Па се ишло у друга рјешења, прије свега аранжирање нове владе. Казао сам да ми и та идеја звучи прихватљиво, уз услов да се она посвети деблокади преговарачког процеса. Након што се дошло до мањинске владе тада сам у својству лидера ДПС-а казао да смо спремни да је подржимо, уз услов да њен приоритет буде деблокада преговарачког процеса како би добили извјештај о испуњености привремених мјерила. Тако је изабрана ова влада која је радила у претходних два и по мјесеца, а онда се десио обрт у избору њених приоритета“, рекао је Ђукановић.

– Устав, навео је, нуди више могућности, нуди изгласавање неповјерња влади, скраћење мандата парламенту. Причаћемо са другим парламентарним субјектима и видјети на којем је сценарију могућ консензус.

Сматра да се 43. Влада Црне Горе опредијелила да јој приоитет буде потписивање Уговора са СПЦ.

То је, како је оцијенио, било зачуђујуће јер је ЕУ агенда имала потенцијал обједињавања на црногорској политичкој сцени: „Док идеја која сеже у контроверзна питања наше историје додатно продубљује разлике“.

Када смо видјели ту тенденцију, казао је Ђукановић, покушали смо да премијеру Дритану Абазовићу скренуо пажњу да је то лош заокрет и да ће то ДПС навести на преиспитивање подршке влади.

„Упозорење није уродило плодом. Наша оцјена је да су одређена рјешења у Уговору са СПЦ у супротности са виталним државним интересима Црне Горе. Свјесни смо да нам је у овом моменту требао фокус на ЕУ агенду, свјесни смо и да пад владе може успорити тај процес, али смо свјесни одговорности да као најјача парламентарна партија немамо право на такве превиде, да толеришемо рад владе која занемарује интересе Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

И наставио: „Устав нуди више могућности. Нуди изгласавање неповјерења влади, скраћење мандата парламенту. Причаћемо са другим парламентарним субјектима и видјети на којем је сценарију могућ консензус“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар