Одабрано Свијет

До половине фебруара осуђено 1.800 Жутих прслука, а још 1.500 чека пресуде

МАКРОНОВ РЕЖИМ ГУШИ ПОКРЕТ ПОМОЋУ ТУЖИЛАШТАВА И СУДОВА
  • Најдрастичније (у Кану) – на три године и три месеца затвора – осуђен „прслук“ оптужен за „насиље над полицајцима“
  • Адвокат Роже Кастелно да упозори: „У току су масовна хапшења каквих није било још од рата у Алжиру. Деловање и тужилаца и судија је поражавајуће. Током своје 45-годишње каријере ништа слично нисам видео. Судови се не баве правдом него су у функцији одбране поретка“

ПОСЛЕДЊЕГ дана фебрура један од припадника француског покрета Жути прслуци осуђен је у граду Кану на три године и три месеца затвора због „насиља над полицајцима“.

То је рекордна осуда од почетка протестног таласа који се не зауставља већ безмало три месеца.

До половине фебруара осуђено је 1.800 „прслука“, а још 1.500 чека пресуде.

Стотине „жутих“ већ су по затворима. Други су добили условне затворске казне, а трећи су упућени на „друштвено корисне радове“.

Многи од њих морају да носе „електронске наруквице“ и забрањено им је да посећују масовна окупљања.

Упркос оваквом стању ствари, НВО које се баве људским правима – безмало колективно ћуте. Тек понеки експерт говори о „репресијама власти“. Још их је мање који упозоравају да режим Емануела Макрона покушава да покрет Жутих прслука угуши помоћ судског система.

Симптоматично је да су француски медији, политичари и заштитници људских права готово хорски бранили учеснике кијевског евромајдана (обојене револуције) и осуђивали тадашњу украјинску власт која је покушавала да спречи насиље са стране демонстраната, пљачке, паљевине и заузимања државних здања и институција.

Ништа што Макронова полиција и жандармерија против „прслука“ користе и педнреке и сузавац, и шок-бомбе и водене топове.

Ипак се нашао адвокат Роже Кастелно да упозори: „У току су масовна хапшења каквих није било још од рата у Алжиру. Деловање и тужилаца и судија је поражавајуће. Током своје 45-годишње каријере ништа слично нисам видео. Судови се не баве правдом него су у функцији одбране поретка“.

Од марта до јула 2016-те – у време познатих протеста против пооштравања француског радног законодавства – у земљи је било похапшено 750 људи. А већ досад – три пута више.

Адвокат Жутих прслука у Руану – Франсоа Було – указује да су казне сурове упркос томе што највећих број припадника покрета никада претходно није био осуђиван.

Карактеристично је и то што француска полиција има инструкцију да похапшене држи у притвору „до окончања текућег протеста“ – чак и кад је унапред јасно да ни за шта неће моћи да буду оптужени…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/do-polovine-februara-osudjeno-1800-zutih-prsluka-a-jos-1500-ceka-presude

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар