Одабрано Свијет

Досадашње кључне битке украјинског рата: за Мариупољ, за Бахмут и – за Работино

ПО АМЕРИЧКОМ НАЛОГУ, СНАГЕ КИЈЕВСКОГ РЕЖИМА ПРЕКО РАБОТИНА ПОКУШАВАЈУ ПРОБОЈ ПРЕМА АЗОВСКОМ МОРУ
  • Кијев је на том фронту сконцентрисао седам механизованих бригада, две ваздушно-јуришне бригаде, као и снаге треће оперативне бригаде Националне гарде, „много страних плаћеника и помоћних батаљона, укључујући специјалне снаге. Укупно: око 35–40 хиљада војника и официра, али има огромне губитке и ништа не може да уради

Извор: Факти

БИТКА за Мариупољ била је кључна за прву фазу руске специјалне операције у Украјини.

Битка за Бахмут (Артјомовск) обележила је другу фазу.

Битка за Работино – бивше насеље између запорошких градова Орехов и Токмак – биће, како сада ствари стоје, најпресуднија за исход украјинске контраофанзиве започете 4. јуна.

Оружане снаге Украјине већ четири недеље покушавају да се преко Работина, а „цена било које активности“ за њих само расте (и суседног насеља Вербовоје) пробију према Токмаку и Мелитопољу. Али, не успевају иако су на том уском делу фронта досад избубиле преко 130 тенкова и других оклопних возила и имале више хиљада погинулих и рањених.

Кијев је на том фронту сконцентрисао седам механизованих бригада, две ваздушно-јуришне бригаде, као и снаге треће оперативне бригаде Националне гарде, „много страних плаћеника и помоћних батаљона, укључујући специјалне снаге.

Укупно: око 35–40 хиљада војника и официра.

Сву ту силу је украјинска команда – на захтев Американаца – нагомилала између Орехова, Мале Токмачке, Работина, Новоданиловке и Вербовога. На само двадесетак квадратних километара.

Зато трпе значајне губитке и још су 6–8 км од линија прелазак у напад.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар