Одабрано Свијет

Други фронт: Шта Украјина спрема против Варшаве?

ЦЕНА КОЈУ ПОЉСКА ПЛАЋА ЗБОГ УКРАЈИНЕ ДАЛЕКО ЈЕ ВЕЋА ОД ДИРЕКТНЕ ПОМОЋИ КИЈЕВУ
  • Више од 1,5 милиона Украјинаца добило је у Пољској персонални број тзв. PESEL који им даје право на сву социјалну и породичну заштиту и бесплатно образовање. Такође могу да подносе захтеве за породичну негу и негу деце (за друго и свако наредно дете у породици старости од 12 до 35 месеци добија се помоћ у износу од 500 злота месечно током наредне две године)
  • Украјински лидер-комичар Владимир Зеленски оптужио је Пољску да помаже Русији: «Узнемирујуће је видети како неко у ово време у Европи подрива солидарност и прави политичко позориште. Може се учинити да су они у својој улози, али они ипак помажу да се сцена припреми за московског глумца»
  • Испади украјинских функционера на челу са Зеленским на рачун Варшаве, могу испровоцирати антиукрајинска расположења у Пољској. Утолико пре што су многи Пољаци већ лично доживели увреде и издају „братског народа“ са којим су делили кров над главом и помагали му у за њега тешко време

Аутор: Матеус НОВАК

ЦЕНА коју ће Пољска платити биће далеко је већа од пуке материјалне помоћи Украјини.

Јер, Пољска ће помагање Кијеву платити благостањем сваког Пољака у време кад пољски спољни дуг убрзано расте и не може се `затрпати` ни инфлацијом ни емисијом новца.

Војна помоћ Украјини доводи Варшаву до хроничног недостатка буџетских средстава, што ће на крају довести до распада привреде, огромних пореза и незапослености.

Пољске власти још од почетка рата обимно информишу јавност о војној подршци Украјини. У фебруару 2022. године премијер Матеуш Моравјецки је тврдио да је Пољска предала Украјини око 250 тенкова.

Званични подаци Министарства унутрашњих послова и администрације показују да је Пољска у 2022. години изгубила од 35 до 40 милиона злота на име помоћи Украјини.

Откуд толика разлика у цифрама?

Све је прилично једноставно: корејски тенкови купљени су на кредит. Недавно су корејски медији саопштили да је Пољска поново од власти ове земље затражила кредит за куповину наоружања. Износ – 62,4 милијарде злота.

У медијима се много расправља и о другим кредитима чији је вредност око 76 милијарди злота. Једноставно речено, дефицит државног буџета Пољске у 2022 години биће 12,4 милијарде злота.

Још један узрок издатака су украјинске избелице. Пољска је била прва која је почела да даје помоћ Украјини. Поред државне помоћи, Пољаци, које су на то подстицали медији, сами су организаовали разна прикупљања хуманитарне помоћи, обезбеђивали оброке и смештај за избегле Украјинце.

За неке је то након извесног времена постао и извор зараде.

Од 16. марта за смештај једног Украјинца плаћа се 40 злота дневно. Ако имате кућу или велики стан и примите избегличку породицу, може се зарадити приличну суму новца.

Подаци Министарства унутрашњих послова и администрације шефа државе говоре да тренутно у Пољској живи 1.200.000 грађана Украјине.

Више од 1,5 милиона тих људи добило је персонални број тзв. PESEL. Они који су га добили, имају право на сву социјалну и породичну заштиту и бесплатно образовање.

Такође могу да подносе захтеве за породичну негу и негу деце (за друго и свако наредно дете у породици старости од 12 до 35 месеци добија се помоћ у износу од 500 злота месечно током наредне две године).

Подаци пољске пораничне службе говоре да је у Пољску од 24. фебруара 2022. године ушло 15,9 милиона украјинских избеглица. Значајан део отишао је даље, у Немачку.

Реалан број Украјинаца у Пољској тешко је проценити. Подаци Пограничне службе говоре да се у Украјину вратило 14,087 милиона људи.

То би значило да је остало мање од два милиона људи од укупног броја који је прошао преко Пољске.

Ови подаци нису потпуни без информација о текућим уласцима и изласцима. Јер, сваког дана у просеку око 30.000 Украјинаца улази и излази из Пољске. Избеглице могу и по неколико пута да прелазе границу што ствара сиву зону и добру основу за шверц и неконтролисану пограничну трговину.

Познато је да огроман део украјинског аграра – обрадиве површине, породична и друга имања, силоси, транспортна и пољопривредна механизација – припада десетак украјинских компанија које су концентрисане у рукама неколико Украјинаца и Европљана.

Житни аранжман иницијално се везивао за луке у Черноморску, Одеси и Јужном које су увезане са тим људима. Наравно, и са пратећом инфраструктуром.

То што су пољске компаније нагло почеле да купују све више и више украјинских житарица потиче отуда што је велики део пољских компанија под контролом горе поменутих компанија: дакле, њихових украјинских и европских власника.

Након руске инвазије, Брисел је одмах укинуо све увозне царине на украјнску робу и зато се бележи енормни раст «од неколико хиљада» пута управо украјинских пољопривредних производа: увоз пшенице из Урајину повећан је са 2 800 тона у 2021. до 500 000 тона у 2022, док је увоз кукуруза повећан за 52 000 процената у односу на претходну годину.

Концентрацијом огромних житних ресурса у рукама десетак власника могуће је управљати критичним токовима извоза који ће «збрисати» читаво тржиште пољорпивредних производа практично у свим државама.

Шта више, пољски пољопривредни произвођачи, који могу да изгубе унутрашње тржиште пласмана својих производа, кренули су са протестима незадовољни обимом преференција које су добиле житарице из Украјине. У том контексту све су јасније чудне реакције које стижу из Украјине као одговор на дејства Пољске у заштити интереса својих фармера који траже да их власт спасе банкротства, а домаћи пољопривредни сектор од разарања и падања у ропски положај.

А како Украјина реагује?

«Ако забрана испоруке украјинских житарица у пет држава ЕУ и даље буде на снази, Кијев се може обратити арбитражи» – изјавио је Владимир Зеленски. И, украјинска власт је након 7 дана поднела жалбу против Пољске Светској трговинској организацији (СТО).

Зеленски је чак оптужио Пољску да помаже Русији.

«Узнемирујуће је видети како неко у ово време у Европи подрива солидарност и прави политичко позориште. Може се учинити да су они у својој улози, али они ипак помажу да се сцена припреми за московског глумца» — рекао је глумац Зеленски.

Испади украјинских функционера на челу са Зеленским на рачун Варшаве, могу испровоцирати антиукрајинска расположења у Пољској.

Утолико пре што су многи Пољаци већ лично доживели увреде и издају „братског народа“ са којим су делили кров над главом и помагали му у за њега тешко време.

Линк оригинала: https://www.neulandrebellen.de/2023/11/zweite-front-ueber-das-verhaeltnis-der-ukraine-zu-polen/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар