Одабрано Свијет

Државни тужаилац Русије већ 35 западних НВО прогласио за непожељну

АМЕРИЧКИ BARD COLLEGE ХТЕО ДА СОРОШЕВИМ НОВЦЕМ ОТВОРИ `УНИВЕРЗИТЕТ` У РФ И ДОБИО – НОГУ У ДУПЕ

Били срећни у Санкт Петербургу, али – кратко

  • Bard College протеран из РФ уз образложење да представља претњу темељима уставног поретка и безбедности Руске Федерације
  • Радио на оснивању „Универзитета слободних уметности и наука“ у Санкт Петербургу који би школовао и подржавао „младе људе у источноевропским земљама који се противе диктатурама“

ДРЖАВНИ тужилаштво РФ прогласило је америчку невладину организацију Bard College за непожељну у Русији.

 Уз образложење да представља претњу темељима уставног поретка и безбедности Руске Федерације.

Bard College је већ 35. страна НВО која је у Русији проглашена за непожељну.

Bard College је, заправо, приватни хуманитарни универзитет са седиштем  у Анадејлу-на-Хадсону, са образовном мрежом у неколико земаља.

Почело је од тога што је Координациони савет РФ за невладине организације затражио од државног тужиоца да провери околности настанка Универзитета слободних уметности и наука у оквиру Државног универзитета Санкт Петербурга.

Савет је упозорио да универзитет у настанку „може бити повезан са страним невладиним организацијама које контролише Џорџ Сорош а воде деструктивне активности на територији Русије“.

Указао је на повезаност будућег универзитета са Bard College који добија новац од Сорошеве Фондације за отворено друштво, која је у Руској Федерацији проглашена за непожељну.

Одлуку тужиоца овако је прокоментарисао у руској јавности угледни и утицајни Сергеј Кољасников који води блог популарни блог Zergulio:

„Свет се још једном стресао од Путинове диктатуре која је забранила деловање у Русији престижног приватног универзитета за слободне уметности и науке у Сједињеним Државама, основаног наводно чак 1860. године.

– Више од педесет познатих међународних научника написало је отворено писмо Европској комисији и владама земаља ЕУ са позивом да се не боре против режима Путина и Лукашенка само економским санкцијама, већ и развојем образовања и мобилности грађана земаља којима управљају.

Ти научници су у функцији тог циља предложили стварање Источноевропског универзитета који би подржавао младе људе у источноевропским земљама који се противе диктатурама“.

Један од потписника тог апела је и Маша Гесен, Distinguished Writer in Residence, Bard College USA!

Гесен је истакнута боркиња против режима, бивша директорка руске службе Радија Слобода, ватрена активисткиња ЛГБТ покрета. Све у свему: пуни шаржер.

Дакле: оснивање таквог „Универзитета слободних уметности и наука“ у Санкт Петербургу, финансираног од Сорошевих фондација и Bard College, зауставио је државни тужилац Руске Федерације.

Има ли неко, после свега овога, још неко питање? Добро, нема више питања. Одлично, Bard College добио ногу у дупе“.

http://fakti.org/rossia/drzavni-tuzilac-rusije-vec-35-zapadnih-nvo-proglasio-za-nepozeljne

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар