Свијет

Душко Mарковић: Патријарх Иринеј злоупотребио гостопримство демократске Црне Горе

ПРЕМИЈЕР ЦРНЕ ГОРЕ НАГЛАСИО ДА ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ ПАТРИЈАРХОВА ИЗЈАВА „БРЗО БИТИ КОРИГОВАНА“
  • За патријархову оцјену да је положај СПЦ у Црној Гори гори него под Османлијама, а да је Србима као у НДХ, рекао: „То је отпор модерној и савременој Црној Гори. Разумијемо све који се противе том путу, али вјерујем да ће доћи вријеме да никада нико више не злоупотребљава наше гостопримство и поштује нашу земљу“

ПРЕДСЈЕДНИК владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас да је изјавом патријарха Иринеја да је положај Српске православне цркве у Црној Гори гори него у време Турака, а положај Срба као у Независној Држави Хрватској, „злоупотребљено гостопримство демократске Црне Горе“ и да вјерује да ће та изјава брзо бити коригована.

Према његовим ријечима, то није питање положаја Срба у Црној Гори, него европског и евроатлантског пута државе.

„То је отпор модерној и савременој Црној Гори. Разумијемо све који се противе том путу, али вјерујем да ће доћи вријеме да никада нико више не злоупотребљава наше гостопримство и поштује нашу земљу и кључну вриједност Црне Горе, а то је мултиетнички и мултиверски склад“, рекао је Марковић на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном у Подгорици.

Црногорска влада истим поводом је саопштила да ставови патријарха Иринеја више говоре о њему него о Црној Гори која је „препозната далеко изван својих граница као демократска и грађанска држава која с поносом баштини вриједности једнакости, толеранције, суживота, вјерског и етничког склада и добросусједства“.

„Те вриједности, које су издржале изазове у тешким временима, не могу ничим бити доведене у питање, а поготово не паушалним, злонамјерним и неутемељеним оцјенама… Стога, ставови говоре о ономе ко их је изрекао, а не о ономе на чији су рачун изречени, а Црна Гора и овог пута, не градећи политике на одговорима на овакве паушалне оцене, показује и своју зрелост и свој демократски капацитет“, додаје се у реаговању владе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар