Одабрано Свијет

Експлозив из Одесе до Кримског моста стигао преко Бугарске, Јерменије и Грузије

ФСБ: ОРГАНИЗАТОР ЈЕ ШЕФ УКРАЈИНСКЕ ВОЈНЕ ОБАВШТАЈНЕ СЛУЖБЕ КИРИЛ БУДАНОВ
  • Русија већ похапсила девет учесника у припреми диверзије, међу којима је и пет држављана Русије. Остали су: три Украјинца и један Јерменин. Њихова дејства је координирао украјински агент „Иван Иванович“
  • Експлозив је из Бугарске кренуо закамуфлиран у ролнама грађевинске полиетиленске фолије. Унутар 22 палете укупне тежине 22.770 килограма
  • Документација „терета“ два пута промењена – у Јеревану и руском граду Армавиру, где је утоварен у камион „Даф“ руског држављанина Махира Јусубова (1971)

Извор: Факти

РУСКА Федерална служба безбедности (ФСБ) објавила је да је терористички напад на Кримски мост организовао шеф војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов.

Истакла је да је већ ухапсила девет учесника у припреми те диверзије, међу којима и пет држављана Русије. Остали су: три Украјинца и један Јерменин.

У извештају је навела да је експлозив био закамуфлиран у ролнама грађевинске полиетиленске фолије. Унутар 22 палете укупне тежине 22.770 килограма.

Почетком августа је тај „терет“ послат из луке Одесе у бугарски Русе. По уговору између Translogistic UA LLC (Кијев) и Baltех Capital S.A. (Русе) закљученом 02.08.2022.

Напомиње се да су грађани Украјине Михаил Цјуркало, Денис Ковач, Роман Соломко, грађани Грузије Сандро Иносаридзе, брокер по имену Леван и јерменски држављанин Артур Терчањан били укључени у организовање испоруке „терета“ из Бугарске у луку Поти (Грузија), а затим у Јерменију.

Према подацима ФСБ-а, од 29. септембра до 3. октобра у Јеревану, на терминалу Transalliance, „терет“ је оцарињен према правилима Евроазијског економског савеза са замењивањем докумената, по којима га је јерменска фирма «ГУ АР ЏИ ГРУП» отпремила фирми «Лидер» у Москви.

„Терет“ је 4. октобра камионом ДАФ, регистрованим у Грузији, прешао руско-грузијску границу на контролном пункту Горњи Ларс и 6. октобра је истоварен у велепродајној бази у Армавиру.

Дана 7. октобра, уз асистенцију Соломка, држављанина Украјине Владимира Злобе (1987) и још пет идентификованих држављана Русије, документација за „терет“ је поново промењена.

Као пошиљалац је назначен „ТЕК-34“ (Уљановск), а као прималац – непостојећа компанија у Републици Крим.

Истог дана палете су утоварене у камион руског држављанина Махира Јусубова (1971), који је кренуо за Симферопољ, а 8. октобра 2022. године у 6:03 дошло је до експлозије приликом преласка преко Кримског моста.

Према наводима ФСБ, за контролу кретања „терета“ дуж целе руте и контакте са учесницима био је задужен агент Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине који се представљао као „Иван Иванович“.

Он је за координацију користио и виртуелни анонимни број купљен на Интернету и број регистрован на држављанина Украјине, становника града Кременчуга Сергеја Андрејченка.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар