Свијет

Ердоган: Алија ме замолио да бринем о БиХ, зато Турска пружа подршку и БиХ и цијелом Балкану

У АНКАРИ ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ „АЛИЈА (ИЗЕТБЕГОВИЋ) ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА“
  • Бивши турски министар образовања Наби Авци истакао да су Турска и БиХ као братске земље потписале потребне протоколе и да сада дјеца у Турској уче босански, а дјеца у БиХ као изборни предмет у школама уче турски језик: „Тако смо омогућили важну ствар да се наша дјеца, која су се годинама разумјела срцем, сада разумију и језиком. Увјерен сам да је тиме задовољна и душа Алије Изетбеговића“
  • Турски писац Сулујеман ГУНДУЗ: Алија Изетбеговић био један од твораца савремене босанске мисли. Он Босну није гледао као парче земље, већ као полигон за спас човјечанства. Под вођством Изетбеговића очувана је мултикултуралност у Босни

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган истакао је данас у Анкари да му је Алија Изетбеговић прије смрти оставио опоруку да брине о Босни и Херцеговини.

Ердоган се посредством видео линка обратио учесницима симпозијума „Алија између Истока и Запада“ посвећеног Алији Изетбеговићу, ратном лидеру Бошњака у БиХ.

Подсјетивши како је у сарајевској болници посјетио Изетбеговића прије његове смрти, Ердоган је рекао да му је Изетбеговић том приликом оставио опоруку да брине о Босни и Херцеговини. Ердоган је истакао да у контексту испуњења те опоруке Турска пружа сталну подршку цијелом Балкану и Босни и Херцеговини, преноси Анадолија.

– Желимо да нам све босанске жртве халале што у тим црним данима браћи нисмо били у могућности пружити већу подршку и спријечили масакре над њима – поручио је Ердоган.

У уводном излагању на отварању Симпозијума бивши турски министар образовања Наби Авци је истакао да су Турска и БиХ као братске земље потписале потребне протоколе и како сада дјеца у „Турској уче босански, а дјеца у БиХ као изборни предмет у школама уче турски језик“.

– Тако смо омогућили важну ствар да се наша дјеца, која су се годинама разумјела срцем, сада разумију и језиком. Увјерен сам да је тиме задовољна и душа Алије Изетбеговића – рекао је Авци.

Указујући на лик и дјело Алије Изетбеговића, Авци је казао да је он био рједак пример интелектуалца који је у 21. вијеку могао спојити богати интелектуални капацитет са практичним политичким дјеловањем.

Подсјетивши на некадашњу изјаву Алије Изетбеговића да рат губе они који почну личити на свог непријатеља, Авци је рекао како је то био „велики интелектуалац и лидер који је Босну извео из рата”.

Лидер покрета „Нахда” из Туниса Рашид ал-Гануши истакао је да Алија Изетбеговић није био само лидер БиХ, већ и важан лидер свих муслимана. Додао је да су муслимани данас остали без таквих лидера.

– Он је био шанса за Босну. Снаге у Босни су биле одлучне да униште тамошње муслимане. Европљани нису ништа чинили по том питању, већ су били нијеми на то. Изетбеговић је показао борбу за примјер и изборио се за права његове земље – рекао је Гануши.

Истичући како је босанска армија показала примјер достојанствене борбе, Гануши је истакао да је „Алија Изетбеговић уз Босну спасао и ислам“.

Турски писац Сулујеман Гундуз рекао је данас у Анкари да је Алија Изетбеговић био један од твораца савремене босанске мисли.

– Алија Босну није гледао као парче земље, већ као полигон за спас човјечанства – додао је Гундуз и истакао да је под вођством Изетбеговића очувана мултикултуралност у Босни.

(Анадолија)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар