Свијет

Ескобар: САД ће помоћи Приштини да формира европскУ ЗСО, Београд да призна суверенитет Косова

„КОСОВСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ТРЕБА ДА БУДУ ПУШТЕНИ ЈЕР СУ ОДВЕДЕНИ ИЛИ СУ ОТИШЛИ У СРБИЈУ А ДА ТО НИСУ ЗНАЛИ“
  • „Они који желе да буду наши партнери, радиће са Европском унијом и Американцима на тачкама на којима инсистирамо… Неће једна земља или један лидер одлучивати о регионалној стабилности“
  • „Све што су САД урадиле посљедњих мјесеци било је у корист Приштине… Биће посљедица уколико Приштина буде наставила да игнорише захтјеве (САД и ЕУ)“
  • „Охридски договор пружа могућност Приштини да иде брже ка евроатлантским интеграцијама. Њиме се од Београда тражи да призна територијални интегритет и суверенитет тзв. Косова, његове националне симболе, заставу и документа и да не блокира његово чланство у међународним структурама. Тим договором се од Србије захтјева да прихвати чињеницу да ће тзв. Косово постати дио евроатлантске породице“

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да Београд и Приштина треба да предузуму кораке ка деескалацији ситуације на Косову и Метохији, као и да одмах наставе са дијалогом о нормализацији. Он је додао и да је оснивање ЗСО правно обавезујуће, али и да Београд охридским договором треба да призна суверенитет тзв. Косова.

„Обе стране имају улогу коју треба да одиграју у деескалацији и померању ка одрживом односу“, рекао је Ескобар на онлајн конференцији за новинаре.

Он је рекао да тзв. Косово треба да престане са опонирањем Европској унији и САД, а да Србија треба да пусти косовске полицајце које је ухапсила.

Додао је да градоначелници на сјеверу КиМ треба да раде са алтернативних локација, а да косовска полиција и демонстранти треба да се повуку, те да хитно треба одржати нове изборе, уз безусловно учешће Срба.

Истовремено, истакао је да свако ко је починио насиље над припадницима Кфора или косовске полиције за то мора да одговара.

„Они који желе да буду наши партнери, радиће са Европском унијом и Американцима на тачкама на којима инсистирамо“, поручио је Ескобар на онлајн конференцији за медије и истакао да неће једна земља или један лидер одлучивати о регионалној стабилности.

Он је позвао обе стране да одмах наставе са дијалогом о нормализацији односа.

Коментаришући најављени састанак премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и предсједника Александра Вучића у Бриселу, рекао је да још увек не зна да ли ће му присуствовати, да то треба да остане ЕУ процес, али да је ријеч о напору који „без сумње има пуну америчку подршку“.

Ескобар је истакао да је обавеза о формирању Заједнице српских општина правно обавезујућа и да Курти одбијањем да формира ЗСО заправо одбија европски пут.

„То је обавеза према Србији, али и према Европској унији“, поручио је Ескобар и додао да му није јасно због чега Приштина одбија да формира ЗСО.

Навео је да ће САД помоћи Приштини да формирају ЗСО у складу са европским моделима.

Реагујући на изјаве Куртија да он само поштује владавину права, Ескобар је рекао да владавина права подразумијева и поштовање Устава, одлука суда и других обавеза.

Он је истакао да функционери Куртијеве странке не треба да стављају у први план опонирање Београду, већ приврженост европским вриједностима.

Ескобар је истакао да је све што су САД урадиле посљедњих мјесеци било у корист Приштине, али да је употреба зграда на сјеверу КиМ била беспотребна ескалација у вријеме повишених тензија, као и да је то оштетило односе Приштине са евроатлантском породицом.

Додао је да ће бити посљедица уколико Приштина буде наставила да игнорише захтјеве по том питању.

Нагласио је да треба укинути забрану промета робе из централне Србије, као и да се САД слажу са Бриселом који је такву мјеру описао као антиевропску.

Одговарајући на питање новинара о ухапшеним косовским полицајцима, специјални изасланик САД је рекао да Вашингтон и Кфор и даље чекају чињенице, као и да би било непримјерено давати изјаве прије завршетка истраге.

Међутим, рекао је да је сигурно да су косовски полицајци „одведени или да су отишли у Србију“, а да то нису знали, те да треба да буду пуштени.

Ескобар је рекао да је и даље оптимиста када је ријеч о постизању финалног договора између Београда и Приштине, али да су ескалације „оштетиле однос двије земље“.

Он је навео да „охридски договор пружа могућност Приштини да иде брже ка евроатлантским интеграцијама, као и да се њим од Београда тражи да призна територијални интегритет и суверенитет тзв. Косова, његове националне симболе, заставу и документа, али и да не блокира његово чланство у међународним структурама“.

Према његовим ријечима, тим договором се „од Србије захтева да прихвати чињеницу да ће тзв. Косово постати дио евроатлантске породице“.

Говорећи о Русији, рекао је да њен утицај претјеран у Србији и да то Москва користи, али да овде није ријеч о њој, већ о односима Приштине и Београда, те да је влада у Приштини од новембра прошле године предузимала једностране акције, без координације са међународном заједницом, пренео је Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар