Свијет

ЕУ-комесар умјесто Аустријанца Јоханеса Хана – Мађар Ласло Трoчањи

БИО ЈЕ МАЂАРСКИ МИНИСТАР ПРАВДЕ И АМБАСАДОР У ФРАНЦУСКОЈ, БЕЛГИЈИ И ЛУКСЕМБУРГУ

Ласло Трочањи

  • Предсједник Европске комисије Урсула фон дер ЛАЈЕН: Избацивање преговарања из назива Торчањијевог ресора не значи да ће се нешто промијенити на плану преговора о чланству с земљама кандидатима. Тај дио је избачен из назива само да би се он скратио, али да мандат неће бити промијењен

НОВОИМЕНОВАНА предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је данас некадашњег мађарског министра правде Ласла Трочањија за комесара за сусједство и проширење ЕУ.

Она је данас објавила задужења која је додијелила свом тиму комесара.

Фон дер Лајенова је рекла да ће ресор проширења у новој Комисији имати потпуно исти мандат као у тренутној.

Наиме, на питање новинара да ли избацивање преговарања из назива ресора значи да ће се нешто промијенити у дијелу који се односи на преговоре о чланству с земљама кандидатима, фон дер Лејенова је истакла да је тај дио избачен из назива искључиво како би се скратио пуни назив, али да мандат неће бити промијењен.

„Мађарска је земља која има јасан циљ кад је у питању проширење, као што имам и ја. Западни Балкан је јако важан за нас и желим тај регион што ближе ЕУ. Желим одличне односе с регионом и сарадњу. Проширење ће бити један од мојих главних приоритета током предсједавања. Проширење је веома важна тема и жеља ми је да радим с комесаром Трочањијем у том смислу“, рекла је фон дер Лајенова.

Фон дер Лајенова је рекла да земље које желе да постану чланице морају демонстрирати да поштују темељне стандарде и да испуњавају услове за чланство.

„На земљама западног Балкана је да то демонстрирају“, рекла је она. Упитана да ли је могуће да Турска постане чланица, фон дер Лајенова је поновила који су услови за чланство, те је додала да у посљедњих неколико година није видјела напредак у Турској у том смислу.

Урсула фон дер Лајен

Фон дер Лајенова је додала да ће ЕУ подржати земље које желе приступити у постизању темељних права и вриједности, али и у спровођењу правних, социјалних и економских реформи, које су неопходне за чланство.

„Постоје јасне процедуре отварања и затварања поглавља а одлуке о даљим корацима доносићемо заједно. Много земаља у Европи су прошле тај пут и спровеле су много реформи како би постале дио ЕУ. То је љепота европског пројекта и оно што привлачи земље да желе да буду њен дио“, нагласила је она.

Прије него што и званично буду постављени у састав Европске Комисије 1. новембра, о листи будућих комесара и њиховим портфељима расправљаће и Европски парламент.

Торчањи је истакнути мађарски политичар. Дипломирао је 1980. године на Правном и политичком факултету у Еотвос Лоранду.

Од 1985. је члан Адвокатске коморе у Будимпешти, а од 1991. редовни професор на Универзитету у Сегедину.

Био је и амбасадор у Француској, Белгији и Луксембургу.

Од 2014. па до 2019. био је министар правде у Мађарској, а ове године изабран је за члана Европског парламента.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар