Главно Свијет

Европска унија уводи царине на америчку робу у вриједности 2,8 милијарди евра

НА УДАРУ ЧЕЛИК, АЛУМИНИЈУМ, КУКУРУЗ, КИКИРИКИ, ФАРМЕРКЕ, БУРБОН, МОТОЦИКЛИ...

ЕВРОПСКА унија ће од петка почети да наплаћује увозне царине од 25 одсто на широк спектар америчких производа, након што је званични Вашингон почетком јуна увео тарифе на увоз челика и алуминијума из ЕУ, саопштила је данас Европска комисија.

ЕК је званично усвојила закон којим се уводе царине на увоз америчке робе у вриједности од 2,8 милијарди евра, преноси агенција Ројтерс.

На „црној листи“ ЕУ наћи ће се, између осталог, челик, алуминијум, али и производи са фарми као што су кукуруз и кикирики.

Даље, њима ће бити обухваћени и бурбон, фармерке и мотоцикли.

Тај потез ЕУ потврђује спор који би могао да се ескалира у прави трговински рат, нарочито ако предсједник САД Доналд Трамп спроведе у дјело пријетњу да ће казнити европске аутомобилске компаније.

„Не желимо да будемо у тој позицији“, изјавила је европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем у саопштењу, додајући да је „једнострана и неоправдана“ одлука САД оставила ЕУ без избора.

Она је прогласила одговор ЕУ пропорционалним и у складу са правилима Свјетске трговинске организације и рекла да ће од тог одговора одустати ако Вашингтон уклони своје тарифе на метал.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар