Одабрано Свијет

Financial Times: Запад мора признати да више не може да влада светом

„У ИСТОРИЈУ СУ ОТИШЛИ И ВРЕМЕ УНИПОЛАРНОСТИ ПОД САД И ЕКОНОМСКА ДОМИНАЦИЈА Г-7“
  • „Намера 19 земаља да приступе БРИКС-у говори о повећаној улози асоцијације у међународној арени. Сада се чини да је БРИКС на путу да постане значајна глобална група. Очигледно је да његове чланице уједињује жеља да не зависе од хирова Сједињених Држава и њихових најближих савезника, који су доминирали светом током последња два века“

Извор: Факти

ЗАПАД ће морати да призна да више неће моћи да влада светом због све већег утицаја БРИКС-а, написао је британски економиста и колумниста Financial Times Мартин Волф.

„И време униполарности под Сједињеним Државама и економска доминација Г7 су отишли ​​у историју. <…> Да, Г7 мора да штити своје вредности и интересе. Али, више неће моћи да влада светом, иако ће судбина групе и даље зависити од њених чланова“, оценио је Волф.

И додатно указао: „Намера 19 земаља да приступе БРИКС-у говори о повећаној улози асоцијације у међународној арени. Сада се чини да је БРИКС на путу да постане значајна глобална група. Очигледно је да његове чланице уједињује жеља да не зависе од хирова Сједињених Држава и њихових најближих савезника, који су доминирали светом током последња два века“.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Бројне друге земље намеравају да се придруже том економском блоку, укључујући Аргентину, Иран и, према кинеском министарству спољних послова, Индонезију, Турску, Саудијску Арабију и Египат.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар