Свијет

Фон Крамон у Грачаници: Неће проћи покушаји да се српски православни објекти прогласе за католичке

МАНАСТИР ПОСЈЕТИЛА У ПРАТЊИ ВЛАДИКЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКОГ ТЕОДОСИЈА
  • Извјестилац Европарламента за „Косово“ Виола фон КРАМОН: У Њемачкој можете рећи да су све протестантске цркве биле католичке прије него што је протестантизам постао званична религија, јер јесу. Али, то није случај овдје и позивам да се чињенице не доводе у питање

ПОСЛАНИК Европског парламента и стални извјестилац за „Косово“, Виола фон Крамон изјавила је да не могу успјети покушаји власти у Приштини да српске православне објекте прогласе католичким, јер постоје сви потребни докази о томе шта припада Српској православној цркви.

– У Њемачкој можете рећи да су све протестантске цркве биле католичке прије него што је протестантизам постао званична религија, јер јесу. Али, то није случај овдје и надам се и позивам на рационалност да се ове чињенице не доводе у питање – рекла је Фон Крамонова новинарима након што је у друштву Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија обишла манастир Грачаницу.

Она је поручила онима који покушавају да прекрајају историју да неће имати у томе много успјеха.

Након обиласка манстирске цркве у Грачаници старе више од 700 година, Фон Крамонова је навела да је за њу од изузетне важности да се упозна о културолошким разликама на Косову и Метохији, те да су репрезенти тога манастири Грачаница и Високи Дечани, који су најзначајнији споменици српског културног насљеђа.

Она је рекла да јој је велика част и задовољство и да јој причињава радост што је у манастиру Грачаница, гдје може да види историју која је уско повезана са људима који ту живе, преноси Косово онлајн.

Фон Крамонова се након подошења извјештаја Европском парламенту, а пред истек мандата, неколико дана налази у посјети Косову и Метохији, гдје се састала и са представницима приштинских институција.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар