Одабрано Свијет

Француска, Италија и Чешка одбиле да се наоружавају „Трамповом брзином“

ПРИСТАЈУ ДА ОДМАХ ПОДИГНУ ВОЈНЕ РАСХОДЕ ДО 2 ОДСТО БДП, А О ЧЕТИРИ ОДСТО – НЕЋЕ НИ ДА ЧУЈУ
  • Италијански премијер Ђузепе КОНТЕ: „Имамо наслијеђене обавезе у финансирању NATO којих ћемо се придржавати, а додатних издвајања неће бити“
  • Предсједник владе Чешке Андреј БАБИШ: „Трамп нам фактички говори – издвајајте више за одбрану да бисте више куповали америчко наоружање. Чак не крије превише да рачуна да ће се тако смањити дефицит САД у трговини са Европском унијом“

ДОНАЛД Трамп је са нотом тријумфализма објавио да је задовољан исходом самита NATO у Бриселу, а нарочито тиме што државе чланице алијансе дубље завлаче руку у своје државне касе за њено издржавање.

На свом Твитер-налогу је написао: „Велики успјех у NATO. Након мог избора (за предсједника САД), државе чланице алијанси уплаћују додатне милијарде долара“.

Амерички лидер је у Бриселу затражио од свезника да одмах почну да за војне расходе одвајају по 2 одсто свог БДП, а да их потом подижу до 4 одсто БДП.

Тренутно осам чланица NATO издвајају нешто преко два одсто, а Сједињене Државе 3,58 одсто свог БДП.

Јенс Столтенберг се убрзо такође огласио и саопштио да су све земље унутар NATO обавезне да одвајају по најмање 2 одсто и да су све – захваљујући пре свега Трампу – то добро схватиле.

Генерални секретар западне војне алијансе – не коментаришући Трампов захтјев да се издваја по 4 одсто националног БДП – чак је оптимистично изговорио: „Све земље савезнице су привржене повећању одбрамбених расхода“.

Међутим, већ у првим сатима након самита постало је јасно да није баш тако.

Француски предсједник Емануел Макрон демантовао је Трампове наводе да су се чланице НАТО сагласиле да повећају трошкове за одбрану на више од два одсто БДП.

„Постоји саопштење објављено јуче. У њему се потврђује циљ од два одсто до 2024. године, То је све“, рекао је Макрон.

Трамп је више пута инсистирао на томе да савезнице поштују обавезу издвајања два одсто БДП на одбрану и тражио да се та сума дуплира.

Италијански премијер Ђузепе Конте саопштио је да његова земља неће повећавати расходе на одбрану – упркос томе што је у Бриселу објављено да су све земље NATO на то спремне.

Био је децидан: „Италија има наслијеђене обавезе у финансирању NATO којих ћемо се придржавати, а додатних издвајања неће бити“.

И предсједник владе Чешке – Андреј Бабиш – изјавио је да његова земља „неће убрзавати пораст својих одбрамбених трошкова“:

„Чешка република ће се држати досадашње обавезе да своја војна издвајања подигне на два одсто свог БДП до 2024-те“.

Објаснио је да ће Чешка 2024-те за одбрану издвајати 150 одсто више него 2013-те.

Бабиш се није устручавао ни да каже: „Трамп нам фактички говори – издвајајте више за одбрану да бисте више куповали америчко наоружање. Чак не крије превише да рачуна да ће се тако смањити дефицит САД у трговини са Европском унијом“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар