Одабрано Свијет

Хенкел: Ако Шолц пошаље војнике у Украјину – AfD ће иницирати генерални штрајк и паралисати цијелу земљу

САДА БУНДЕСВЕР - ЗБОГ УРАЈИНЕ - ИМА МУНИЦИЈЕ ЗА САМО ДВА ДАНА ОЗБИЉНОГ РАТА
  • Члан градског савета Минхена Ули ХЕНКЕЛ: Ситуација у Немачкој је драматична – није више просто 5 минута до 12. То је веома блага оцена стања у коме се налазимо. Немачка се, као и раније, налази на 4. месту у свету по економској снази, али то неће још дуго трајати. Прво смо изгубили позицију светског шампиона у извозу, а сада смо све безначајнији међу крупним светским привредама
  • Семафор влада чини све како не треба. С једне стране, све се подређује «климатској неутралности», а значи идеологији, а не економској или пословној логици, а са друге – готово све се мора супсидирати новцем пореских обвезника да би су уопште пронашли купци
  • За финансирање украјинског конфликта практично издвајају неограничена средства (како за исхрану око 1,25 милиона Украјинаца у Немачкој, тако и за испоруке наоружања). Зато ће на дан избора, а најкасније у септембру 2025. године бирачи сменити актуелну владу
  • Абудемо да формирамо владу, нећемо дозволити да наши војници иду ван земље. Престали бисмо и са сталном употребом двоструких стандарда и феминистичком спољном политиком, јер државе немају пријатеље већ само интересе
  • Немачка се никад није бранила у Хиндукушу, како је тврдио наш бивши министар одбране, а Украјина никад није била колевка демократије, зато се демократија не брани у Кијеву, како нас уче пиромани рата у Немачкој

Извор: Факти

ПЕТ минута је, најблаже речно, до дванаест — упозорио је посланик AfD Ули Хенкел који је од 2018. године члан Комитета за грађевину града Минхена.

Хенкел је представник за медије, комуналну политику и политику развоја у локалној парламентарној градској посланичкој групи Алтернативе за Немачку (AfD) али и члан градског савета Минхена.

У интервјуу Ули Хенкел говори о одбрани Немачке у условима пада привредне активности, шпијунским скандалима и неопходности да се криза у Украјини реши дипломатским путем.

* Због пандемије COVID-а и економске кризе која је довела до значајног раста цена енергената и других ресурса, у Немачкој убрзано расте број несолвентних породичних фирми мале и средње величине које чине основу немачке привреде. Какве последице могу бити по благостање немачке привреде и грађана?

– Ситуација је драматична и рећи да је 5 минута до 12, веома је блага оцена стања у коме се налазимо. Немачка се, као и раније, налази на 4. месту у свету по економској снази, али то неће још дуго да траје. Прво смо изгубили позицију светског шампиона у извозу, а сада смо све безначајнији међу крупним светским привредама. Мала и средња предузећа, аутомобилска индустрија, као и енергетске компаније, хемијска индустрија, тешка индустрија (машиноградња) представљају основу немачке економије и ако њима крене лоше, онда ће и људи убрзано да осете негативне последице обзиром да су те компаније највећи послодавци у Немачкој.

* Како оцењујете ефикасност владе у борби са тим негативним тенденцијама?

– Семафор влада чини све како не треба. С једне стране, све се подређује «климатској неутралности», а значи идеологији, а не економској или пословној логици, а са друге – готово све се мора супсидирати новцем пореских обвезника да би су уопште пронашли купци. Али, то у суштини и јесте социјализам који нема никакве везе са тржишном привредом и здравим растом који из њих проистиче.

* Министар одбране Немачке, Борис Писторијус, тврди да је буџет за одбрану у дефициту и да износи од 4,5 до 6 милијарди евра, а Министарство финансија предложило је да се дај дефицит покрије на рачун социјалних давања. Како оцењујете ту иницијативу, имајући у виду повећано финансирање Украјине на рачун немачких пореских обвезникао?

– Компензација дефицита војног буџета на рачун привреде у социјалном сектору, никако се не може објаснити пореским обвезницима, посебно када се у исто време за финансирање украјинског конфликта практично издвајају неограничена средства (како за исхрану око 1,25 милиона Украјинаца у Немачкој, тако и за испоруке наоружања). Зато ће на дан избора, а најкасније у септембру 2025. године бирачи сменити актуелну владу.

– Ипак, у неким случајевима смањење социјалног буџета заиста је неопходно зато што тренутно имамо исувише комфоран социјални јастук и људи грешком имају исувише велика социјална примања (што је питање дохотка грађана).

– Уместо тога слати оружје у Украјину за нас Немце није прихватљиво, боље би било да шаљемо дипломате и повећамо властити војни буџет. На крају крајева, сама Немачка има муниције само за два дана рата, што је просто апсурд.

* Поменули сте садашњу владу као крајње неефикасну у доношењу одлука и веома непопуларну у народу. Које ће иницијативе бити приоритет нове владе, ако на њеном челу буде AfD? Да ли ће наставити са санкцијама Русији?

– Наравно да је не могу са пуном увереношћу говорити о могућој влади AfD у будућности, или влади у којој ће AfD учестовати, али могу јасно да формулишем не само основни став AfD, већ и моје лично мишљење: санкције су једноставно неисправан пут, не само зато што их не подржавамо већ и зато што бисмо желели да их укинемо.

– Верујемо у дипломатију, а не у слање оружја, јер знамо да после сукоба у Украјини наступа време у коме ће Намачкој, као централној држави у срцу Европе, бити потребни добросуседски односи са Украјином, али и са Руском федерацијом, Пољском и Француском, чему смо веома привржени. Ипак, главни приоритет владе на челу са AfD, или са нашим учешћем, биће брига о сопственом народу, да немачком народу буде добро, јер само тако можемо да помогнемо и остатку света. Ми смо разоткрили климатску идеологију и доказали да је нонсенс. Одмах бисмо зауставили прилив миграната и око 300.000 њих обавезали да хитно напусте земљу.

– Ми ћемо помоћи развој држава из којих долазе мигранти, а оне које буду добијале ту помоћ имаће обавезу да одмах врате своје људе назад. Трдућемо се да будемо у добрим односима не само са САД, већ и са Руском Федерацијом. Учинићемо све што од нас зависи да Немачка остане економски снажна, да сачувамо нашу културу и да поново постанемо уважени члан међународне заједнице какви смо били од 1960. до 1990-те.

– Нећемо дозволити да наши војници иду ван земље. Наша армија је одбрамбена армија (иако би у случају са НАТО ствари биле потпуно другачије). Свет се мења па ће вероватно за 30 година Кина бити једина реална светска сила. Престали бисмо са сталном употребом двоструких стандарда и феминистичком спољном политиком, јер државе немају пријатеље већ само интересе. Изменили бисмо много тога, али не онако како желе наши политички опоненти из старих партија, како би наплашили људе у нашој партији.

– Слобода мишљења, разноврсност мишљења, непосредна демократија путем реферандума, наши су инструменти за вођење добре политике за немачке грађане и све оне који желе да се интегришу у нашу земљи и буду спремни су да много раде. Са AfD неће бити социјалних повластица за мигранте.

* Обзиром да је главни финансијер ЕУ и Украјине, Немачка има велике проблеме не само са буџетом, већ и са одбраном. Покушавајући да убеди Намчку да је пожељно пронаћи позитивно решење за испоруке ракета Таурус Украјини, министар иностраних послова Велике Британије Дејвид Камерон предлаже да се Немачкој испоруче ракете Storm Shadow. Шта мислите о тој иницијативи? Како ће реаговати немачки произвођачи наоружања ако држава пристане на овакву размену?

– Грешите, «кружна размена» већ функционише: Енглеска испоручује Украјини Storm Shadows, а за узврад добија ракете Taurus од Немачке. Али, то није важно, сви ти трикови нису добри, због њих Немачка све више и више постаје учесник рата, што је потпуно недопустиво. Произвођач Taurus-а увек ће производити онолико колико могу да купе, иако је под извозном забраном, тј. он може да извози, и моћи ће да производи и шаље само оно што му нареде или дозволе овдашњи политичари. Наравно, пре него што са таквом лакоћом и слободно шаљемо наоружање другим државама (али и сукобљеним странама), мораћемо поново да улажемо у властиту одбрамбену способност.

* Колико је вероватно да се Немачка придружи предлогу, који је формулисала Француска, о слању војника у Украјину?

– Ако немачка влада одлучи да пошаље војнике у Украјину — а она то неће учинити — онда ће следећи генерални штрајк зауставити читаву Немачку. Моја партија и ја ћемо га организовати, а друштво слање војске неће прихватити. Ми имамо армију чији је задатак одбрана, а постоји и НАТО армија, а ми имамо и армију у парламенту, тј. ништа неће да функционише без одборења немачког Бундестага, зато се искрено надам да ћу и ја, од септембра 2025. године, постати његов члан након 5 година рада у локалном парламенту града Минхена са својим међународним искуством и контактима у области спољне и одбрамбене политике.

* Како оцењујете ефикасност (финансијских и одбрамбених) ресурса које Немачка даје Украјини?

– Све што Немачка чини почев од фебруара 2022. године представља узалудно трошење новца пореских обвезника, и потпуно је небитно да ли ми у тој ситуацији подржавамо текући буџет Украјине, да ли сметамо њеним грађанима у проналажењу достојног запослења на терет наших грађана, да ли шаљемо Украјини наше оружје и муницију (почев од шлемова па до Leopard II), дакле све то је потпуно погрешно.

– Као четврта привреда по величини у свету, након свега што смо током Великог рата или Другог светског рата учинили Русима, али и као нација која има сличну душу као и Руси (културу, књижевност, музику и заједничку историју), ми морамо учинити све што од нас зависи да зауставимо (принудимо) обе стране да седну за преговарачки сто, како би што пре престали са убијањем и погибијом људи са обе стране. Дипломатија овде није имала и неће имати алтернативу.

Немачка се никад није бранила у Хиндукушу, како је тврдио наш бивши министар одбране, а Украјина никад није била колевка демократије, зато се демократија не брани у Кијеву, како нас уче пиромани рата у Немачкој (Штрак-Цимерман, Хофрајтер, Кизеветер и др.).

* У последње време немачки медији често пишу о успесима руских шпијуна чија се рад знатно активирао у Немачкој. Последња медијска бука везана је за пресретнути разговор двојице немачких генерала. Како оцењујете стално цурење информација у Немачкој, да ли је то показатељ свемоћи руских шпијуна или неуспех немачких обавештајних служби?

– Претпостављам да имате у виду снимак телефонског разговора конференције Webex о испоруци Taurus-а Украјини у којој је учествовао и инспектор Ратног ваздухопловства и на којој, у складу са дотадашњим знањима, двојица учесника разговарају преко незаштићене линије. Засад не видим било какаво цурење информација, што је, наравно, изазвало забринутост и на лош начин приказало «борбену готовост» ових наших високих официра.

– Чак и обични војници уче и знају да се «прикупљање обавештајних података» увек врши са било које стране, и зато се нисам изненадио што су тај разговор слушали и снимали не само Руси, већ и Американци па чак и Кинези.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар