Главно Свијет

Хиљаде људи на протесту у Будимпешти: „Орбане, иди дођавола“

БУНЕ СЕ ПРОТИВ ДАВАЊА ПРАВА ПОСЛОДАВЦИМА ДА БРОЈ ПРЕКОВРЕМЕНИХ САТИ ПОДИГНУ НА 400
  • Синдикати и Орбанови критичари кажу да усвојени амандмани Закон о раду претварају у „закон за робове” од кога ће користи имати само послодавци. Влада је поручила да је флексибилност радне снаге потребна да би се задовољиле потребе инвеститора, попут њемачких произвођача аутомобила, који помажу економски раст Мађарске

ХИЉАДЕ грађана другу ноћ за редом у Будимпешти су протестовале због усвајања контроверзних закона о раду и управним судовима.

На демонстрацијама испред мађарског парламента дошло је и до сукоба с полицијом, која је бацила сузавац и користила бибер-спреј да би растјерала окупљене. Приведено је 35 људи.

Владајућа партија Фидес премијера Виктора Орбана усвојила је два нова закона у сриједу упркос протестима опозиције и нередима на улицама.

Око 3.000 демонстраната окупило се испред парламента дан касније и блокирало саобраћај на једном од мостова преко Дунава узвикујући „Прљави Фидес” и „Орбане, иди дођавола”. Грађани су на Тргу Кошут бацали јаја, флаше и димне бомбе на полицију и разбили стакло на згради парламента.

Фитиљ овог таласа антивладиних протеста запалио је закон који омогућава послодавцима да годишње повећају број потенцијалних прековремених сати на 400.

Грађани су изашли на улице и због закона о управним судовима за који групе за заштиту људских права сматрају да би могао довести до политичког мијешања у правосудна питања.

Синдикати и критичари кажу да усвојени амандмани Закон о раду претварају у „закон за робове” од кога ће користи имати само послодавци. Влада је поручила да је флексибилност радне снаге потребна да би се задовољиле потребе инвеститора, попут њемачких произвођача аутомобила, који помажу економски раст Мађарске.

Мађарски премијер је поручио да ће од реформе рада користи имати радници, а не само компаније које покушавају да се изборе са несташицом радне снаге.

„Отклонићемо све бирократске препреке да би онај ко хоће да ради више и заради више то могао и да оствари”, рекао је Орбан, преноси Би-Би-Си.

Опозиција је током процеса гласања дувала у пиштаљке и сирене и блокирала приступ говорници, пренио је АП. Гласање је накратко прекинуто и када су припадници опозиције пјевали националну химну.

На основу измјене закона о раду, радницима је, како је то формулисано, дозвољено да имају 400, уместо досадашњих 250 сати прековременог рада годишње.

Закон такође продужава са једне на три године период за исплату прековременог рада и омогућава послодавцима да се о прековременом раду договоре директно са радницима, мимо колективног уговора и без укључивања синдиката у преговоре.

Демонстранти су незадовољни и тиме што ће министар правде имати посљедњу ријеч о именовању, напредовању и платама судија у новом систему. Он ће одлучивати у случајевима у које је укључена полиција, пореска управа, јавне набавке, локалне власти, избори и медији. Критичари наводе да предвиђена овлашћења министра доводе у питање независност судија и непристрасност њихових одлука у питањима гдје су влада или држава страна у спору.

Међу демонстрантима било је много студената, који су искористили прилику да дигну глас због тога што је влада избацила из Мађарске универзитет који је основао Џорџ Сорош, али и због настојања да се ограничи академска слобода и због њихове перцепције да је повећана корупција у земљи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар