Одабрано Свијет

Хоће ли католици имати три папе – два умировљена и трећег у Ватикану?

БИВШИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ВАТИКАНА ОПТУЖИО ПАПУ ДА ШТИТИ КАРДИНАЛА-ПЕДОФИЛА
  • Карло ВИГАНО тврди да је Францисков претходник – Бенедикт Шеснаести – америчком  епископу Теодору Маккерику био забранио да се појављује у Риму и да служи мисе. А да је онда Франциско 2013-те Маккерика ослободио свих забрана иако је „одлично знао због чега су му биле уведене“
  • Вигано је и подробно описао како је Фанциско себи приближио Маккерика иако је био упозорен да Ватикан још од 2000-те зна да он „спава са малољетним вјерницима и семинаристима“

ПЕДОФИЛИЈА римокатоличког клера потреса сам Ватикан и и љуља саму „столицу Светог Петра“ под папом Франциском.

На поглавара римокатолика ударио је бивши државни секретар Ватикана Карло Вигано, а он –већ четврти дан – нема чиме да одговори. Упркос томе што Вигано чак јавно тражи да поднесе оставку.

Изгубљенији него било кад, Франциско је новинарима поводом Вигановог писма једна изговорио:

„Могу само да искрено посавјетујем свима које то интересује да прочитају (Виганово) писмо и да сами извуку закључке. О том писму више ни ријеч нећу рећи“.

Шта и да каже?

Вигано подробно описује како је Франциско себи приближио америчког кардинала Теодора Маккерика иако је био упозорен да Ватикан још од 2000-те зна да он „спава са маљолетним вјерницима и семинаристима“.

Карло Вигано

Вигано је од 1998-ме до 2009-те био државни секретар Ватикана, а од 2011-те- до 2016-те папски нунције (амбасадор) у Вашингтону.

Утолико има већу тежину што је Вигано написао да је Францисков претходник – Бенедикт Шеснаести – Маккерику био забранио да се појављује у Риму и да служи мисе. А да је онда Франциско 2013-те Маккерика ослободио свих забрана иако је „одлично знао због чега су му биле уведене“.

Вигано, иначе, наводи случај са почетка 70-година када је Маккерик – у тренуцима припрема за божићну мису – отишао за једним малољетником у тоалет и покушао да му угура руке у панталоне, а да се дјечак одбранио тако што га је одгурнуо.

Мада одбацује све оптужбе на свој рачун, Маккерик се већ одрекао чина кардинала, а тога у Римокатоличкој цркви није било већ сто година.

Велики удар за папу и Ватикан био је и недавни извјештај Велике пороте Пенсилваније у којем су – на 1356 страница – детаљно описани сексуални преступи тамошњих католичких свештеника са шокантним подробностима.

Претходни удар дошао је у мају из Чилеа чија је полиција поднијела кривичне пријаве против 14 католичких свештеника-педофила. То је био разлог што су 34 чилеанска епископа морала да поднесу опставке, а сам папа се суочио приликом посјете тој јужноамеричкој земљи са масовним протестима. Дошло је чак и до паљења цркава, а све зато што је стао на страну епископа Хуана Бароса заштитника педофила у мантијама.

Франциско је Вигана слањем у Вашингтон фактички деградирао, што му се сада враћа као бумеранг.

Теодор Маккерик

Вигано се у САД зближио са утицајним првим јерархом католичке цркве у Сједињеним Државама кардиналом Рајмондом Берком који отворено наступа против Франциска.

У поменутом писму су и ове његове ријечи:

„У овом за Цркву крајње драматичном моменту, он (папа) мора признати почињене грешке. Поштујући принцип нулте толеранције према сексуалним преступима (у Цркви), папа Франциско мора дати примјер кардиналима који су штитили Маккерика и поднијети оставку. Заједно са њима“.

Папина прва реакција показала је да он нема намјеру да се повлачи.

Франциско је већ пет година изложен различитим ударима, али није било оваквих. Јер, сада је лично означен као заштитник педофила.

Ствар је таква да Франциско може бити присиљен да се повуче.

А ако се то догоди – католици ће имати оно што никада до сада нису: истовремено двојицу `умировљених папа`.

Бенедикта Шеснаестог и Франциска…

И трећег који ће бити у Ватикану…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар