Свијет

И Европска унија спрема свој закон о страним агентима

POLITICO: БИЋЕ СЛИЧАН ЗАКОНИМА КОЈИ СУ НА СНАЗИ У СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА И У АУСТРАЛИЈИ
  • Вјероватно неће бити усмјерен против појединаца, али ће натјерати комерцијалне и непрофитне организације у ЕУ да открију финансирање које се односи на трансакције као што је плаћање академских студуија
  • Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је у септембру „пакет за одбрану демократије“, чиме је започет рад да закону о страном утицају који предводи потпредсједник Европске комисије за питања правосуђа Вера Јурова

Извор: РТРС

ЕВРОПСКА унија припрема закон којим ће натјерати невладине организације, савјетовалишта и академске институције да открију било какав дио финансирања изван Уније, у оквиру борбе против страног утицаја у блоку, објавио је лист Politico позивајући се на три извора.

Планирани закон, који је у веома раној фази, сличан је релевантним законима у Аустралији и САД.

Један од анонимних извора изјавио је да верзија која је планирана у ЕУ

„Политико“ пише да се очекује се да закон буде завршен до краја маја.

Европа се посљедњих година бори против операција страног утицаја, од онога што је Politico назвао „руским хакерским и капањама цурења података дизајнираним за промјену исхода избора“, преко кинеских грантова за универзитете чији је циљ, наводно, „обликовање реторике о људским правима“, до најновијег скандала у Европском парламенту у који је, наводно, умијешан Катар.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је у септембру „пакет за одбрану демократије“, чиме је започет рад да закону о страном утицају који предводи потпредсједник Европске комисије за питања правосуђа Вера Јурова.

Међутим, критичари такав временски прорачун називају „незгодним“, јер ЕУ појачава рад на приједлозима баш у вријеме када су у Грузији почели протести због сличног закона којим би се организације натјерале да се региструју као „агенти страног утицаја“ уколико више од 20 одсто финансирања добијају из иностранства. Закон у Грузији повучен је након протеста.

Званичник Комисије истиче да се, очигледно, ради о осјетљивом питању и напомиње да је све у раној фази прикупљања информација од широког спектра актера, како би се осигурало то да се све ради са „исправним приступом“.

Показујући колико је то осјетљиво питање, невладине организације се буне око прелиминарног упитника послатог у име Комисије који треба да буде укључен у процјену утицаја која би требало да буде завршена у априлу, као дио израде закона.

Према примјерку упитника, у који је Politico имао увид, од испитаника се већ тражи да детаљно открију изворе финансирања изван ЕУ.

Поједине невладине организације изразиле су забринутост да би лидери, у случају да Европа настави са израдом своје верзије закона који је на снази у САД, могли да користе закон за „сузбијање продемократских снага“ у својим земљама.

Један од званичника најавио је да ће Јурова касније ове седмице одржати низ састанака са групама цивилног друштва, како би одагнала забринутост.

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар