Одабрано Свијет

Игуман Кијево-печерске лавре: Остајемо у манастиру док о уговору о закупу не одлучи суд

„ИМАМО ДУГОРОЧНИ УГОВОР КОЈИ СЕ НЕ СМИЈЕ РАСКИНУТИ У РАТНО ВРИЈЕМЕ“
  • Портпарол канонске УПЦ владика Климент: Нема правног основа за исељење монаха. Ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир – нема

ИГУМАН Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел, изјавио је да монаси неће напустити манастир док се на суду не разријеши случај у вези са уговором о закупу.

– Закон је на нашој страни. Остајемо у лаври док се не заврши судски процес. Имамо дугорочни уговор који се не смије раскинути у ратно вријеме – рекао је он за лист „Украјинска правда“.

Медији су раније данас пренијели да ће УПЦ на суду оспорити одлуку о раскидању уговора о закупу и да је тужба већ поднијета.

Истовремено, руководилац синодалног информационо-просветитељског одсјека канонске УПЦ владика Климент је за портал „Страна.уа“ истакао да нема правних основа за исељење монаха.

– Ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир – нема. Постоје документи о томе да се 29. марта наводно завршава уговор али сви правни односи, ако постоје нека спорна питања, рјешавају се на суду – рекао је он.

Подсјећања ради, Национални историјски споменик „Кијево-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта.

Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“.

И папа Фрањо је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света мјеста“.

На хиљаде верника јутрос је дошло у манастир на литургију из цијеле земље.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар