Одабрано Свијет

Иларион: Руска православна црква не прелази на Грегоријански календар, неће славити Божић 25. децембра

„НЕМА НИ РАЗГОВОРА О ТОМЕ – НАШ НАРОД ТАКВУ НОВОТАРИЈУ НЕ БИ ПРИХВАТИО“
  • Митрополит ИЛАРИОН, који је шеф одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе: „Украјинска држава спонзорише клевету да се у црквама Украјинске православне цркве моли за победу руске армије у рату са Украјином. Међутим, то је измишљотина. У свакој цркви УПЦ молитве су за Украјину и њену армију“

РУСКА православна црква нема намеру да прелази на Грегоријански календар и да Божић, уместо 7. јануара, слави 25. децембра.

Ово је саопштио митрополит Иларион, шеф одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе, у тв-емисији „Црква и свет“.

У Русији, као и у Србији, 25. децембар сматрају „католичким Божићем“, а митрополит Иларион је додатно објаснио:

„Наш народ такву новотарију не би прихватио. Уосталом ,за њу би било неопходно  изменити календар Руске православне цркве у целини и изменити структуру њеног литургијског живота. То су учиниле неке помесне православне цркве али ми нећемо“.

Додао је још: „У нашој цркви уопште нема таквих планова. О томе се и не разговара“.

Све православне цркве су 1923-ће – осим Руске, Јерусалимске, Грузинске, Српске и Свете Горе – прихватиле Грегоријански калентар. Иларион је тим поводом подсетио и указао:

„Те године је по указу патријарха Тихона, који је био под јаким притиском бољшевика, био прихваћен тај календар, али је то врло брзо било прво суспендовано, па укинуто. Чим је био потписан – постало је јасно да га верници не прихватају. Ствари тако стоје и данас и зато ми остајемо са Јулијанским календаром и слављењем Рождества (Божића) 7. јануара.“

Иларион је у истој емисији о стању православњља у Украјини рекао:

„Не могу се верници објединити наметањем лажних идеја. Постоји само један пут – враћање расколника под крило канонске цркве. Поводом канонске Украјинске православне цркве крше се сви закони. Могуће је да покушају да јој отму неку црквену лавру и да је предају својој новој структури. Само, у лаврама живе стотине монаха, а `нова структура` их нема уопште. Не верујем да ће монаси – ма шта се догађало – побећи из Украјине. Могуће је да ће стварати своје нове монашке заједнице“.

Митрополит је на крају открио: „Украјинска држава спонзорише клевету да се у црквама Украјинске православне цркве моли за победу руске армије у рату са Украјином. Међутим, то је измишљотина. У свакој цркви УПЦ молитве су за Украјину и њену армију“.

http://fakti.org/svjataja-rus/ilarion-ruska-pravoslavna-crkva-ne-prelazi-na-gregorijanski-kalendar-nece-slaviti-bozic-25-decembra

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар