Свијет

Инцко признао да је „Јаншин нон-пејпер“ четири године био у његовој фијоци!

УЧИНИО ЈЕ ТО У ИНТЕРВЈУУ ЉУБЉАНСКОМ ДНЕВНОМ ЛИСТУ „ДЕЛО“

БИВШИ високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко, који се није појављивао у медијима откако је напустио ту функцију, дао је интервју словеначкoм дневном листу „Дело“ у којем је рекао да нон-пејпер, незванични дипломатски документ, о промјени граница на западном Балкану по етничким линијама, и даље постоји.

Чак открио: да тај документ стоји у његовој фиоци већ скоро четири године.

Факсимил интервјуа у којем Инцко износи ове тврдње објавио је на свом Твитер профилу словеначки премијер Јанез Јанша, за кога се нагађало да је аутор или коаутор овог документа.

Валентин Инцко

У априлу прошле године документ су први пут објавили словеначки медији, под наводним ауторством словеначког премијера Јанеза Јанше и упућен је био предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, током мандата Словенија у предсједавању ЕУ.

Како се радило о незваничном дипломатском документу, намијењеном саопштавању различитих ставова и иницијатива без формалног карактера, није имао чак ни потпис.

Постојање овог документа демантовали су тада словеначки премијер и чланови Европског савјета, а цео случај, судећи по изјавама бившег високог представника, још није добио епилог.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар