Свијет

Иран послао на Израел више стотина дронова и балистичких ракета, али правог рата неће бити

БАЈДЕН ТРАЖИ ОД ИЗРАЕЛА ДА ОСТАНЕ УЗДРЖАН ЈЕР МУ РАТ УСРЕД ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ У САД НИЈЕ ПОТРЕБАН
  • Портпарол израелске армије Даниел Хагари саопштио да је 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран испалио на Израел током ноћи пресрела противваздушна одбрана

ИРАН је лансирао више стотина дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на свој конзулат у Дамаску.

Извјестан број пројектила пробио израелску одбрану.

Извјештаји о евентуалној штети и повређенима се још прикупљају.

Иран прогласио крај операције.

Бијела кућа тражи уздржаност од Јерусалима па се Блиски исток удаљио од ивице великог сукоба.

Израел, нема сумње, да Израел неће сам ратовати са Ираном.

Хамас је очекивано саопштио да је ирански напад на Израел био „природно право и заслужен одговор“ на бомбардовање конзулата у Дамаску.

– Ми из Хамаса видимо операцију коју је спровела Исламска република Иран као природно право и заслужен одговор на злочин циљања иранског конзулата у Дамаску и убиство неколико вођа Револуционарне гарде – пише у саопштењу Хамаса.

Америчка амбасада у Израелу саопштила је данас да се смањила опасност од напада дроновима и ракетама и да је, у складу са тренутним упутствима израелске команде, укинут налог да службеници америчке владе и чланови њихових породица буду у склоништима.

Амбасада је навела на свом сајту да, међутим, претходна ограничења путовања за запослене у америчкој влади и чланове њихових породица остају на снази.

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да су САД помогле Израелу да обори скоро све беспилотне летјелице и ракете које су лансиране из Ирана.

– По мом налогу, да би подржала одбрану Израела, америчка војска је током протекле седмице премјестила авионе и разараче за одбрану од балистичких пројектила у регион – рекао је Бајден у обраћању нацији.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш поводом напада Ирана дроновима и ракетама на Израел рекао је:

– Дубоко сам забринут због веома реалне опасности од разорне ескалације широм регије. Позивам све стране да покажу максималну уздржаност да бисмо избјегли било какву акцију која би могла да доведе до великих војних сукоба на више фронтова на Блиском истоку.

Стални представник Израела при УН Гилад Ердан сматра да је Иран нападом прекршио Повељу УН.

Почасни конзул Србије у Бершеви, у Израелу, Александар Николић изјавио је послије суботњег масовног иранског напада дроновима и ракетама на територију Израела, да међу држављанима Србије који живе у Израелу нема повређених, да је јутро мирније и да су у контакту са Министарством спољних послова и српским амбасадором у Тел Авиву.

– Наши држављани, њих око 2.500 су добро, нема повријеђених, а ноћ је била непроспавана – рекао је Николић за Тан‌југ, оцијенивши да је, у поређењу са нападом Хамаса на Израел 7. октобра, стање држављана Србије „далеко релаксираније“.

Портпарол ИДФ-а Даниел Хагари саопштио је да је 99 одсто од око 300 пројектила које је Иран испалио на Израел током ноћи пресрела противваздушна одбрана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар