Одабрано Свијет

Иван Ејуб Костић: Све што Додик ради и говори апсолутно је сихронизовано са србијанским режимом

ИВАН-ЕЈУБ НАСТУПА КАО БОШЊАК, А ДИРЕКТОР ЈЕ БАЛКАНСКОГ ЦЕНТРА ЗА БЛИСКИ ИСТОК
  • „Дубоко сам убијеђен, да су се србијански националисти (бар за сада) „опростили” од Косова, али да компензацију за своје експанзионистичке апетите виде у идеји отцјепљења Републике Српске од Босне и Херцеговине и да од те идеје неће одустати ни по коју цијену. Наравно, они су свјесни да тај процес не може бити спроведен преко ноћи, због чега се систематично ради на подривању Босне и Херцеговине“

ПОЛИТИКА подривања суверенитета и цјеловитости БиХ од стране Милорада Додика протеклих више од десет година „преживјела” је промјене разних влада у Београду што имплицира да је дио много шире националне стратегије.

Истовремено, питање Косова и неријешени односи Србије са својим јужним сусједом у значајној мјери оптерећују односе са БиХ, а посебно Бошњацима комплицирајући ионако сложену ситуацију.

Коментирајући начин на који односи Србије и Косова дјелују на политичку ситуацију у БиХ, извршни директор Балканског центра за Блиски исток Иван Ејуб Костић у изјави за Faktor истиче да „питање Косова је нешто што у одсудној мјери одређује правац не само србијанске политике, већ и судбину свих њених грађана већ деценијама уназад”.

– Та ситуација је и дан данас у великој мјери истовјетна. Међутим, након ратова 90-их година србијанска експанзионистичка националистичка политика је добила нову димензију и потенцијални замајац усљед чињенице да је након Дејтонског споразума успостављена малтене етнички чиста Република Српска која је настала на етничком чишћењу, геноциду и принудном расељавању бошњачког становништва. С друге стране, исход сукоба на Косову је био значајно неповољнији по србијанску страну. Тако да данас можемо слободно да кажемо да је Косово „изгубљено” чега су, убијеђен сам, свјесни и најрадикалнији србијански националисти. Ту се сада само тражи начин да се та „непријатна” реалност пласира народу и припреми терен за де факто признавање Косова – појашњава Костић.

Сматра да се „питање Косова још више користи у другом правцу, а то је да се врши притисак на цјеловитост Босне и Херцеговине”.

– Другим ријечима, ја сам дубоко убијеђен, да су се србијански националисти (бар за сада) „опростили” од Косова, али да компензацију за своје експанзионистичке апетите виде у идеји отцјепљења Републике Српске од Босне и Херцеговине и да од те идеје неће одустати ни по коју цијену. Наравно, они су свјесни да тај процес не може бити спроведен преко ноћи, због чега се систематично ради на подривању Босне и Херцеговине. Све оно што Додик ради и говори – будите сигурни у то – је апсолутно сихронизовано са србијанским режимом и са кључним и најутјецајнијим српским националистичким институцијама попут Српске православне цркве и интелектуалним круговима – закључује Костић.

Извор: Faktor (пренијели Sandžak PRESS и Bosna PRESS)

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар