Свијет

Иванов оптужио посланике да су „Сјеверну Македонију“ изгласали противно вољи народа

СКОПСКА ДИПЛОМАТИЈА, КОЈА ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ АМЕРИКАНАЦА, УПУСТИЛА СЕ У ЖАЛОСНУ ПОЛЕМИКУ СА МАОСКВОМ
  • Ђорђе ИВАНОВ: „У скоро свим одлучујућим тренуцима у нашој историји народ је доносио мудру одлуку. Тако је било и овог пута. На референдуму 30. септембра народ се негласањем јасно изјаснио против исхитрених, наметнутих и штетних рјешења донијетих без претходно постигнутог консензуса. Парламент је то морао да узме у обзир, али је већина посланика поступила супротно вољи народа“
  • Иванов се није бавио уцјењивањем и поткупом посланика, али јесте дипломатија Зорана Заева која је саопштила да наводе Министарства иностраних послова Русије „сматра потпуно неоснованим и неистинитим, изнијетим с јасном тенденцијом да се компромитује политички процес који је од историјског значаја за Македонију и све њене грађане“
  • Иступила је без и једног јединог аргумента и доказа против чињеница на које је указало руско министарство. Није се усудила чак ни да тврди да амбасадор САД – Џес Бејли – није био у ноћи гласања у Собрању и да није учествовао у ломљењу посланика. А ни да оспори тврдњу из Москве да су тројица опозиционих посланика, која су учествовала у изгласавању уставних промјена – тог дана била пуштена из притвора

ПРЕДСЈЕДНИК Македоније Ђорђе Иванов оптужио је данас посланике који су изгласали почетак измјена Устава у складу с договором о рјешавању спора Грчком, да су поступили против воље народа који је тај договор, како је оцијенио, „недвосмислено одбацио“.

„У скоро свим одлучујућим тренуцима у нашој историји народ је доносио мудру одлуку. Тако је било и овог пута. На референдуму 30. септембра народ се негласањем јасно изјаснио против исхитрених, наметнутих и штетних рјешења донијетих без претходно постигнутог консензуса. Парламент је то морао да узме у обзир, али је већина посланика поступила супротно вољи народа“, навео је Иванов.

У честитици поводом 23. октобра, Дана револуционарне борбе, Иванов је оцијенио да је 80 посланика који су гласали „За“ требало да узму у обзир да је народ одбацио договор с Грчком.

Истакао је да је потребна храброст да се истраје у остваривању права на самоопредјељење и очување суверенитета и независности државе.

„Народ увијек слави храбре, а историја презире плашљиве и поткупљиве. Без поштовања прошлости, без свог идентитета и самосвјести, нити има просперитетне садашњости, нити ће бити боље будућности“, рекао је Иванов.

Он је указао да је данашња реалност резултат „сна неколико храбрих Македонаца“ који су пре 125 година формирали „Македонски револуционарни комитет“ који је „народу дао наду да сопственим снагама може да буде свој на свом“.

„Зато је обавеза наше генерације да не дозволимо да наша слобода и независна Република Македонија буду обезличене“, истакао је македонски председник Ђорђе Иванов.

Као што се види, он се није бавио уцјењивањем и потпкупљивањем посланика ВМРО-ДПМНЕ који су обезбиједили манипулативну већину за изгласавање новог имена државе „Република Сјеверна Македонија“. Али, зато јесте Министарство спољних послова које је потпуно под контролом америчке амбасаде у Скопљу.

Оно  је данас – потпуно очекивано – одбацило тврдњу Министарства иностраних послова Русије да је уцјенама, пријетњама и куповином гласова обезбијеђена већина у Собрању потребна за почетак измјена Устава Македоније ради спровођења споразума о рјешавању спора с Грчком.

„Министарство спољних полова Македоније категорично одбацује наводе и квалификације изнијете у коментару Одјељења за информисање Министарства спољних послова Руске Федерације 22. октобра у вези с изгласавањем приједлога за приступање измјенама Устава у Парламенту Македоније“, наводи се у саопштењу.

Македонско министарство је подвукло да те наводе „сматра потпуно неоснованим и неистинитим, изнијетим с јасном тенденцијом да се компромитује политички процес који је од историјског значаја за Македонију и све њене грађане“.

„Посланици су, уз потпуно поштовање свих демократских принципа предвиђених парламентарном процедуром, донијели одлуку која рефлектује деценијска залагања Републике Македоније за чланство у НАТО и у ЕУ, као стратешке приоритете за које постоји најшири могћи консензус, што је добро познато и нашим руским пријатељима“, пише у саопштењу Министарства спољних послова Македоније.

Дакле:  тврдње и заклињања – без и једног јединог аргумента и доказа против чињеница на које је указао врх руске дипломатије.

Нема – што је више него симптоматично – чак ни покушаја да се нешто аргументовано оспори.

Македонска америчка дипломатија није се усудила чак ни да тврди да амбасадор САД – Џес Бејли – није био у ноћи гласања у Собрању и да није учествовао у ломљењу посланика.

А ни да оспори тврдњу из Москве да су тројица опозиционих посланика, која су учествовала у изгласавању уставних промјена – тог дана била пуштена из притвора.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар