Видео Свијет

Јереван: Онима који руководе војним структурама Азербејџана командује 150 официра Турске

НАПАДИ НА КАРАБАХ ПОНОВО ПОЈАЧАНИ НА СЈЕВЕРНОМ И ЈУЖНОМ ДИЈЕЛУ ФРОНТА

Никол Пашињан

  • Предсједник владе Јерменије Никол ПАШИЊАН: Ово је без преседана. Готово недјељу дана се Карабах опире азербејџанско-турском терористичком нападу. Наспрам наше војске су и сиријски плаћеници и терористи и турске специјалне јединице“
  • Азербејџанци већ три дана безуспјешно покушавају да се пробију одбрану Карабаха испред града Мардакерта. Губици нападача ту су 30 до 50 дневно
  • Азербејџанска врховна команда и њени турски савјетници полагали су велике наде у ударне дронове израелске и турске производње. Рачунали су да са њима могу избацити из игре ПВО Карабаха, а потом и његову артиљерију. Али, ПВО Карабаха и даље је јака, па Азербејџанци не могу да поремете логистику противника, нити се усуђују да у борбе укључе масовније авијацију. Јермени су им већ оборили 20 веома скупих беспилотних летјелица

АРМИЈА Азербејџана кренула је јутрос у зору у нову офанзиву, на јужном и сјеверном делу фронта – саопштило је Министарство одбране Јерменије.

Навело је да су у току нове жестоке борбе у које је противник укључио нове значајне снаге.

Портпаролка војног врха Јерменије Шушан Степањан нагласила је да „јерменске јединице не дозвољавају непријатељу да напредује“.

Предсједник владе Јерменије Никол Пашињан изјавио је да је азербејџански напад на Карабах (Арцах) „без пресједана“. Додатно је објаснио:

„Готово недјељу дана људи се тамо опиру азербејџанско-турском терористичком нападу. Наспрам наше војске су и сиријски плаћеници и терористи и турске специјалне јединице. У команднтом саставу азербејџанске војске је најмање 150 турских официра“.

Војна обавјештајна служба Карабаха објавила је да је Азербејџан досад имао око 3.000 погинулих.

Министарство одбране Јерменије у међувремену је показало нове видеокадрове о ударима по оклопној техници Азербејџана. И бекству са фронта већег броја „непријатељских војника“.

У борбе се, иначе, непосредно укључио и предсједник Карабаха Арајик Харутјуњан који је, обраћајући се војницима на фронту, рекао:

Нација и Отаџбина су угрожени. Ово је наша посљедња битка, али ћемо је сигурно заједно добити. Ја сам с вама! До побједе! На оружје!“

Рат за Карабах почео је 1988-ме, а наставља се, ево, безмало 22 године касније.

Азербејџан је у дуго припремени напад – са амбицијом да то буде блиц-криг – а кренуо је пре безмало седам дана.

У борбу су убацили своја два најбоља корпуса.

Азербејџски 1. армијски корпус напао је област Тертер, а 2. корпус је започео офанзиву на положаје армије Карабаха у јужним областима Физули и Џабраил.

Током прва два дана борби, Азербејџанци су успјели да постигну одређени успјех, уклињујући се у одбрану Карабаха негдје 8, а понедгдје и 12-15 км.

Највећи успјех азербејџанских трупа било је успостављање контроле над седам напуштених насеља у области Физули. Само, јерменске јединице су намјерно напустиле ту територију јер се ради о равници испред утврђених планинских одбрамбених линија Карабаха.

Међутим, Карабах је већ до 30. септембра повратио мање-више све што је био изгубио.

Азербејџанци већ три дана безуспјешно покушавају да се пробију одбрану Карабаха испред града Мардакерта. Губици нападача ту су 30 до 50 дневно, а ипак азербејџанска војска је на крају сваког напада присиљена да се врати на полазне положаје.

Дугогодишњи напори војске Карабаха да утврди положаје и планински терен анулирају бројну и технолошку надмоћ азербејџанске војске.

Азербејџанска врховна команда и њени турски саветници полагали су велике наде у ударне дронове израелске и турске производње. Рачунали су да са њима могу избацити из игре ПВО Карабаха, а потом и његову артиљерију.

Али, нису успјели да преузму стратешку иницијативу.

ПВО Карабаха и даље је јака, па Азербејџанци не могу да поремете логистику противника, нити се усуђују да у борбе укључе масовније авијацију.

Јермени су им већ оборили 20 веома скупих беспилотних летјелица.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pasinjan-komandnim-strukturama-azerbejdzana-rukovodi-150-oficira-turske

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар