Одабрано Свијет

Јункер ће у њемачком граду Триру говорити поводом откривања споменика Карлу Марксу

БИЋЕ ОТКРИВЕН И 5,5 МЕТАРА ВИСОК СПОМЕНИК ПИСЦУ „КАПИТАЛА“ КОЈИ ЈЕ ПОКЛОНИЛА КИНА
  • Портпаролка предсједника Европске комисије Мина АНДРЕЈЕВА: „Ако се о Марксу не говори, на неки начин се негира историја. У том смислу је предсједник Јункер прихватио позив и говориће на церемонији са премијерком Рајне-Палатинат“

ПРЕДСЈЕДНИК Европске комисије Жан-Клод Јункер говориће 5. маја на комеморативној изложби поводом 200 година од рођења Карла Маркса, највећег критичара капитализма.

Обиљежавање те годишњице изазива контроверзе у Немачкој, али и шире, посебно у некадашњим комунистичким земљама.

Град Трир ће два вијека од рођења Маркса, економисте, филозофа и теоретичара социјализма, обиљежити низом манифестација, укључујући откривање 5,5 метара високе статуе која је поклон Кине.

Јункерова портпаролка Мина Андрејева рекла је за Euractiv.com да је предсједник ЕК од 2003. почасни грађанин Трира, града на сат вожње од Луксембурга.

Као почасног грађанина Трира, Јункера је социјалдемократска премијерка њемачке савезне државе Рајна-Палатинат, Марија Лујза Ана Драјер, позвала да отвори изложбу о Карлу Марксу.

Андрејева је рекла да је Јункер „веома свјестан историјских чињеница и осјетљивости“ и додала да, „без обзира како људи гледају на Маркса, нико не може да негира да је Карл Маркс на неки начин обликовао историју“.

„Ако се о њему не говори, на неки начин се негира историја. У том смислу је предсједник Јункер прихватио позив и говориће на церемонији отварања са премијерком Рајне-Палатинат“, додала је Андрејева.

Управо је Јункерова политичка „породица“, Европска народна партија, жељела да изједначи нацизам са комунизмом и покушала да институционализује осуду „обе тоталитарне идеологије“.

Међутим, у многим западним земљама, укључујући Њемачку и посебно Италију, бројне улице носе име Карла Маркса.

Очигледно је да изједначавање нацизма са комунизмом не успјева и, уз малу Јункерову помоћ, побједио је Маркс, пише бриселски портал.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар