Свијет

Калабухов: Мит је да Русија забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ

АМБАСАДОР РФ: НИ РУСИЈА, НИ ЕУ, НИ АМЕРИКА НЕМАЈУ ПРАВО ДА ОДРЕЂУЈУ БиХ КУДА ЋЕ ДА ИДЕ
  • Руководство БиХ мора да схвати да у случају да се БиХ придружи неком блоку чији је главни циљ уништење Русије, онда ми – исто тако слободна земља са независном спољном политиком, као што је и БиХ – имамо право да се бранимо
  • Да ли је БиХ или било које њено дјеловање пријетња сигурности Русије? Да ли она убија руске грађане или, можда, прикупља наш биолошки материјал да би се у некој америчкој лабораторији развио вирус који ће се ширити на јужне регионе Русије, као што је био случај са кијевским режимом? Према нашим подацима, не. И докле год је тако – нема ни најмањег разлога да се грађани БиХ брину

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је данас да је мит да Русија „забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ“, нагласивши да је БиХ независна у својим одлукама, те да ни Русија, ни ЕУ, ни САД немају право да се мијешају у њене унутрашње послове и да јој одређује којим путем да иде.

Калабухов је нагласио да је БиХ слободна да направи било какав корак на свјетској сцени, да се придружи било којој политичкој, економској или културној организацији уколико то жели већина грађана и уколико то доноси неку корист земљи, даје подстрек развоју, ојачава везе са другим народима, те да ће то Русија примити са искреном радошћу.

– Али БиХ /руководство земље/ мора да схвати да у случају да се БиХ придружи неком блоку чији је главни циљ уништење Русије, онда ми – исто тако слободна земља са независном спољном политиком, као што је и БиХ – имамо право да се бранимо – навео је Калабухов и појаснио да све док се не предузимају мјере против Русије, она нема потребе за појачањем мјера одбране.

Он је на званичној Фејсбук страници Амбасаде Руске Федерације у БиХ написао да је мит да Русија „забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ“, те да је чак и сама формулација смијешна“.

– Може ли неко забранити било шта сувереној држави која води независну политику? Упркос бројним изјавама Амбасаде у којима се појашњава наш став по овом питању, такве сумње и даље постоје у медијском простору БиХ – рекао је Калабухов.

Он је нагласио да је БиХ независна у својим одлукама, те да ни Русија, ни ЕУ, ни САД немају право да се мијешају у њене унутрашње послове и да јој одређују којим путем да иде.

– Међутим, овдје традиционално слиједи једно појашњење које увијек изазива гомилу нетачних тумачења и шарених наслова из категорије „Русија поново пријети!“. Овдје се може приговорити да се, хипотетички, може ући у НАТО или ЕУ са потпуно другачијим намјерама које немају везе са Русијом. На примјер, да се разријеше нагомилане унутрашње контрадикције – навео је Калабухов.

Он је поручио да не треба очекивати екстремни развој ситуације.

– Док не будемо сто одсто сигурни у реалност подмуклих планова по уништењу наше земље, црвено дугме нико притиснути неће – навео је Калабухов у објави коју ја написао поводом 10. фебруара, дана када Русија слави Дан дипломатског радника.

Калабухов је рекао да су БиХ и Русија блиско повезане једна с другом, али не на начин како о томе пишу многи домаћи и страни портали, те да ће из тог разлога у наредним данима објављивати по један од „најукорјењенијих и најштетнијих митова“ који су наметнути да би покварили искрене и блиске односе између двије земље.

Он је подсјетио и на мит да ће Русија „чим заврши специјалну војну операцију у Украјини, прећи на БиХ“.

– Мора се признати да је западна пропагандна машина одрадила велики посао у досљедном промовисању таквих глупости. Али промовисали или не, оне ће остати глупост и ништа друго – рекао је он.

Калабухов је подсјетио да је Русија била присиљена прогласити специјалну војну операцију као одговор на егзистенцијалну пријетњу својој сигурности, те да је операција искључиво дефанзивне природе.

– Да ли је БиХ или било које њено дјеловање пријетња сигурности Русије? Да ли она убија руске грађане или, можда, прикупља наш биолошки материјал да би се у некој америчкој лабораторији развио вирус који ће се ширити на јужне регионе Русије, као што је био случај са кијевским режимом? Према нашим подацима, не. Осим ако нешто не знамо… Шалимо се. И докле год је то тако, нема ни најмањег разлога да се грађани БиХ брину – закључио је Калабухов.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар