Одабрано Свијет

Катар финансира Хамас, Лондон изјавама подржава Израел, а војно помаже Катару

КАТАРУ НА РАСПОЛАГАЊУ И ДВЕ БРИТАНСКЕ АВИО-БАЗЕ - ТАКО ТО РАДИ ТРОЛИЧНА БИВША КОЛОНИЈАЛНА СИЛА
  • Британско Краљевско ваздухопловство има две заједничке ескадриле са Катаром, што омогућава заливском режиму да има и војну базу у северној Енглеској
  • Једна функционише из РАФ Конингсбија у Линколнширу и договорена је 2017. Део је уговора о наоружавању Катара са 24 ратна авиона Тајфун заједно са девет авиона Хок, за 6 милијарди фунти. УК такође пружа „пакет подршке и обуке по мери“. Друга ескадрила је заједничка јединица за обуку на ловцима Хок, са седиштем у РАФ Лимингу у Јоркширу
  • Неке процене су да Катар финансира Хамас у износу од преко 360 милиона долара годишње, које група користи за куповину горива, подршку сиромашним породицама у Гази и исплату плата бирократији Хамаса
  • Године 2021, на Вишем суду у Лондону је поднета посебна тужба против катарске државе, којом је оптужена да игра централну улогу у тајним операцијама прања новца за слање стотина милиона долара Нусра фронту. Засад: узалуд…

БРИТАНСКА влада каже да „стоји уз Израел“ и да осуђује Хамасов „тероризам“ против њега. Али, Хамас се финансира од Катара, са којим Краљевско ваздухопловство има две заједничке ескадриле, омогућавајући заливском режиму да има војну базу у северној Енглеској.

Док Газа истрајава у рату који се против ње води свим силама, министри Велике Британије су стајали у реду да кажу да су „уз Израел“. Они су недвосмислено осудили као тероризам акције Хамаса, чији су се милитанти преселили из Газе у јужни Израел.

Сада масовно бомбардовање Газе од стране израелске војске, коју међународна тела сматрају да је под израелском окупацијом, прети да прогута Газу у најбруталнијем сукобу до сада.

Британски медији последњих година далеко од тога да су избрисали велику војну подршку Велике Британије Израелу – али и нови специјални однос Вајтхола са кључним присталицом Хамаса, ауторитарним заливским режимом у Катару.

Док је Иран главни финансијер Хамаса, катарска финансијска подршка тој групи датира најмање од 2008. године и укључује стотине милиона долара за политичко и хуманитарно крило Хамаса.

У прошлости је Катар финансирао Хамасово „војно особље“, рекао је један од вођа групе 2016-те.

Уједињено Краљевство означава цео Хамас, укључујући његово војно крило, Бригаде ал-Касам, које такође углавном финансира Иран, као терористичку организацију.

Па ипак, РАФ има две заједничке ескадриле са Катаром, прву са било којом нацијом након Другог светског рата када су пољски пилоти помогли у борби за Британију.

Једна ескадрила функционише из РАФ Конингсбија у Линколнширу и договорена је 2017. То је био део уговора о наоружању који је вредан 6 милијарди фунти у коме ће Уједињено Краљевство продати Катару 24 ратна авиона  Тајфун заједно са девет авиона Хок, све произведено од стране британске фирме БАЕ Системс. УК такође пружа „пакет подршке и обуке по мери“.

Друга ескадрила је заједничка јединица за обуку на ловцима Хок, са седиштем у РАФ Лимингу у Јоркширу.

„Катар и Велика Британија деле заједничке интересе у обезбеђивању стабилности на Блиском истоку“, саопштио је РАФ, који се недавно сложио да рад заједничке ескадриле у Конингсбију продужи за још две године.

Катарско финансирање

Појас Газе је од 2007. године подвргнут бруталној израелској блокади, коју су УН прогласиле нелегалном. Хамас је контролисао Газу од победе на изборима 2006. године.

Неке процене су да Катар финансира Хамас у износу од преко 360 милиона долара годишње, које група користи за куповину горива, подршку сиромашним породицама у Гази и исплату плата бирократији Хамаса.

„Потрошња Катара у Гази можда изгледа хуманитарно, али у стварности – Доха финансира Хамасову касу продајом нафте“, пише Хусеин Абдул Хусеин, аналитичар десничарске Фондације за одбрану демократија у САД.

„Без катарског новца, Хамасово губернаторство у Гази би постало неодрживо и његова популарност међу Палестинцима би се урушила“, додаје он.

Друго гледиште је да је „однос Катара са Хамасом подвргнут дезинформацијама и погрешној категоризацији“, каже Султан Ал-Кхулаифи, у недавном блогу за Лондонску школу економије.

Он пише да је, далеко од финансирања тероризма, подршка Катара Хамасу заснована на подршци палестинском циљу, да Доха делује као посредник у промовисању регионалне стабилности и решавању хуманитарне катастрофе са којом се суочава народ Газе.

Од јануара 2020. Катар је угостио лидера Хамаса Исмаила Ханија, а пре тога је понудио базу Халеду Мешалу, који је био вођа групе од 2004. до 2017. године.

‘Интероперабилност’ УК Катара

Заједничка ескадрила у РАФ Лимингу, која је договорена 2021. године, обучаваће британске и катарске пилоте за борбене авионе Хок и побољшаће „интероперабилност и координацију међу ваздушним снагама (две земље)“.

База у Јоркширу ће трајно угостити девет авиона Хок које Велика Британија продаје Катарцима. Ове млазњаке тренутно производи БАЕ у својој фабрици у Вартону, у Ланкаширу.

Ескадрила у РАФ Конингсбију почела је да лети у јуну 2020. године, са заједничким активностима укључујући „обуку за коришћење тешког наоружања“ и вежбе са британском Краљевском морнарицом.

Ескадрила је обезбеђивала и Светско првенство у фудбалу у Катару прошле године.

Велика Британија такође има безбедносни пакт са Катаром о размени поверљивих обавештајних података, укључујући GCHQ, највећу британску шпијунску агенцију.

Мало полуострво богато ресурсима поред Саудијске Арабије, са нешто више од два милиона становника, Катар је за Велику Британију један од водећих добављача природног гаса.

Британски министри дозволили су Катару да уложи преко 40 милијарди фунти у Британију, у имовину, укључујући Хародс и Лондонску берзу, углавном преко државне управе за инвестиције Катара.

Заливском државом влада породица ал-Тани од средине деветнаестог века. Њен садашњи емир, шеик Тамим бин Хамад ал-Тани, преузео је дужност од свог оца 2013. године.

Тероризам

Влада Катара је широко оптужена за финансирање тероризма. Она је „платила захтеве за откупнину, испоручила залихе и усмерила милијарде долара финансирања“ милитантним групама широм Блиског истока, према Пројекту за борбу против екстремизма (ЦЕП), истраживачком центру блиском америчком естаблишменту.

У 2019. години, осам сиријских избеглица поднело је тужбу у Великој Британији наводећи да су рачуни у банци у Дохи у Катару коришћени за каналисање средстава Нусра фронту у Сирији.

Нусра фронт је огранак Ал Каиде који се борио да збаци режим Башара ал-Асада, пре него што се спојио у ширу исламистичку милитантну снагу познату као Хајат Тахрир ал-Шам. Банка Доха, чији је највећи акционар Катарска управа за инвестиције и чији су директори чланови владајуће породице ал-Тани, демантовала је оптужбе.

Године 2021, на Вишем суду у Лондону је поднета посебна тужба против катарске државе, којом је оптужена да игра централну улогу у тајним операцијама прања новца за слање стотина милиона долара Нусра фронту.

Портпарол британског министарства одбране је раније рекао за Декласификовано: „Дуготрајно пријатељство између Уједињеног Краљевства и Катара важније је него икад. Са заједничким интересима одбране и безбедности, од виталног је значаја да радимо заједно за регионалну и глобалну стабилност.”

 

Линк оригинала: UK allows key Hamas funder to have military base in northern England (declassifieduk.org)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар