Одабрано Свијет

Ким опет показао Трампу да није ни Меј, ни Туск, ни Ђукановић

ЛИДЕРИ САД И С. КОРЕЈЕ У ХАНОЈУ НИСУ НИШТА ПОТПИСАЛИ, ОТКАЗАЛИ И `СВЕЧАНИ РУЧАК`
  • Ким није пристао да се безусловно одрекне нуклеарног оружја које је главни адут његове земље и гаранција да ће је остављати на миру. А државни секретар САД Мајк Помпео је открио да је Трамп дошао на преговоре са ултиматумом: без тога нема чак ни ублажавања санкција
  • Московски експерт за „корејско питање“ Ким Ен Ун: „Северна Кореја је одбацила претеране америчке захтеве. Пјонгјангу смета и то што Јужна Кореја, која није нуклеарна сила, и даље у своје луке прима америчке нуклеарне подморнице и носаче авиона са стратешким бомбардерима. А и то што Сеул на својој територији држи америчке лансере са крстарећим ракетама Томахавк које могу имати и нуклеарне бојеве главе“

ДОНАЛД Трамп је учинио све што је могао да комбинацијом подилажења, дозираног уцењивања и притисака обрлати Ким Џонг Уна, ал исе сам оклизнуо на тој „кори од банане“.

Друга рунда преговора у ханојском хотелу Sofitel Legend Metropole завршила се комплетним фијаском јер севернокорејски лидер није ни Тереза Меј, ни Доналд Туск ни Мило Ђукановић.

Изостало је потписивање  планираног „завршног документа. И Трамп и Ким су пре предвиђеног рока напустили главни град Вијетнама.

Отказан је и заједнички ручак на којем је амерички лидер намеравао да објави још једну победу своје Америке.

Нестали су `испред носа` више од 3.500 новинара чије редакције су чекале „историјски успех“ и велике речи.

Незванично, Ким није пристао да се безусловно одрекне нуклеарног оружја. Није јер је то главни адут његове земље и гаранција да ће је остављати на миру.

А државни секретар САД  Мајк Помпео је открио да је Трамп дошао на преговоре са ултиматумом: ако неће да уништите нуклеарно оружје – нема ни ублажавања санкција.

Све се, иначе, преломило за време получасовног разговора Трампа и Кима у четири ока. Јер, уместо планираног наставка преговора у проширеном саставу и потписивања документа – уследио је разлаз који је помало личио и на бекство.

Наравно, Трамп је изјавио да му је Ким обећао да неће бити нових нуклеарних и ракетних проба и да се све завршило на „пријатељској ноти, упркос разногласјима“.

Морао је да призна да се нису договорили о „трећем самиту“.

Московски експерт за „корејско питање“ – Ким Ен Ун – оценио је да је до фијаска у Ханоју дошло „прилично закономерно“ и указао:

„Крив је Трамп јер је покушао да наведе Северну Кореју да се преда под америчким условима и да сама себи нанесе штету. Северна Кореја је одбацила претеране америчке захтеве. Пјонгјангу смета и то што Јужна Кореја, која није нуклеарна сила, и даље у своје луке прима америчке нуклеарне подморнице и носаче авиона са стратешким бомбардерима. А и то што Сеул на својој територији држи америчке лансере са крстарећим ракетама Томахавк које могу имати и нуклеарне бојеве главе“.

Према његовим речима, ништа није потписано иако је Трамп пристао на „постепену денуклеаризацију“.

Већина посматрача у Ханоју верује да ће наредне године доћи до новог сусрета Трампа и Кима и да ће тада бити утаначени договори које је Трамп онемогућио у главном граду Вијетнама.

Трамп се нада да ће му резултати тог самита помоћи да 2020-те освоји други председнички мандат.

Ради тога ће Вашингтон морати да се одрекне свог „оперативног плана 50/15“ који подразумева америчку интервенцију у случају да у Северној Кореји дође до политичке дестабилизације или губљења контроле над нуклеарним арсеналом.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/kim-opet-pokazao-trampu-da-nije-ni-mej-ni-tusk-ni-djukanovic

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар