Одабрано Свијет

Кина увела контрацарине на 5000 америчких производа у вредности 60 милијарди долара

УПРКОС ТРАМПОВОМ УПОЗОРЕЊУ: „НЕМОЈТЕ ДА СЕ СВЕТИТЕ – БИЋЕ САМО ГОРЕ“
  • За 2493 америчка производа од 1. јуна важиће царинска стопа од 25 одсто, а за 1078 – 20 одсто. За  974 `ставке` Кина је увела стопу од 10 одсто, а за само 595 – од 5 одсто. И пре него што је ово било објављено – пали индекси на америчким берзама
  • Доналд ТРАМП: „Отворено говорим председнику Си Ђинпингу и свим многобројним пријатељима у Кини да ће бити бити веома тешко повређена ако не склопимо (трговински) споразум јер ће многе америчке компаније бити приморане да напусте Кину и оду у друге земље, а куповање кинеске робе постаће у САД веома скупо“

КИНА је данас објавила да од 1. јуна подиже царине на америчку робу вредну 60 милијарди долара, као одговор на одлуку САД да до 25 одсто повећају таксе на увоз кинеске робе.

Кинеско министарство финансија саопштило је да ће царине за преко 5.000 америчких „робних ставки“ бити у распону од пет до 25 одсто и да ће важити, поред осталог, за батерије, спанаћ и кафу.

Прецизирало је да ће за 2493 америчка производа са првим даном јуна важити царинска стопа од 25 одсто, а за 1078 – 20 одсто.

За  974 `ставке` Кина је увела стопу од 10 одсто, а за само 595 – од 5 одсто.

Потез Пекинга уследио је пошто је у петак амерички председник Доналд Трамп са 10 на 25 одсто повећао царине на кинеску робу вредну 200 милијарди долара, у оквиру спора око технолошких амбиција Кине и њеног трговинског суфицита.

Нове царине ће највероватније нашкодити извозницима на обе стране, као и европским и азијским компанијама које тргују између САД и Кине или снабдевају своје произвођаче компонентама и сировим материјалима.

После данашње кинеске одлуке, односно ескалације трговинског рата САД и Кине, индекси на Вол стриту су потонули, чиме је настављен њихов прошлонедељни пад.

После мање од два сата трговања у Њујорку, Дау Џонс је у минусу 2,3 одсто, Стандард енд Пур 500 у црвеном је 2,2 одсто, а Насдак 3,2 одсто.

Око сат времена пре него што је Пекинг објавио узвратне мере, Трамп је на Твитеру упозорио кинеског председника Си Ђинпинга да ће Кина „бити веома тешко повређена“ ако не прихвати трговински споразум. Најновија рунда трговинских преговора САД и Кине завршена је у петак у Вашингтону без договора.

„Отворено говорим председнику Си Ђинпингу и свим многобројним пријатељима у Кини да ће бити бити веома тешко повређена ако не склопимо (трговински) споразум јер ће многе америчке компаније бити приморане да напусте Кину и оду у друге земље, а куповање кинеске робе постаће у САД веома скупо“, навео је Трамп.

Претходно је наредио да почну припреме за повећавање царина и на сав остатак кинеског извоза у САД у вредности 300 милијарди долара.

Индикативно је и да је председник САД отворено поручио Кини да не уводи контрацарине на америчку робу. Био је више него директан:

„Кина не треба да се свети. Биће само горе!“

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/kina-uvela-kontracarine-na-5000-americkih-proizvoda-u-vrednosti-60-milijardi-dolara

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар