Одабрано Свијет

Кинези почели припреме за спуштање на нама невидљиву страну Мјесеца

КОМУНИКАЦИОНИ САТЕЛИТ „СВРАЧИЈИ МОСТ` ВЕЋ СЕ ПОСТАВИО У ТАЧКУ L2 СА ТЕ СТРАНЕ
  • „Сврачији мост“ је важан због будућег лансирања кинеског истраживачког лунарног апарата „Чанг’у-4“ који треба да се меко спусти на нама невидљиву страну Мјесеца. Његово полијетање је предвиђено за другу половину 2018-те, а пошто директна веза са том страном јединог Земљиног природног сателита није могућа, „Сврачији мост“ ће обезбјеђивати везу између кинеског свемирског центра и тог лунарног апарата

КИНЕСКИ комуникациони саветлит „Сврачји мост` достигао је такозвану тачку Лагранжа L2 на невидљивој страни Мјесеца и тако постао први сателит који функционише са те тачке.

Тај сателит био је лансиран 21. маја са космодрома „Сичан“ који се налази на западу Кине.

„Сврачији мост“ се поставио 65.000 километара од Мјесеца

У тачки Лагранжа L2 орбитални период сваког објекта једнак је орбиталном периоду Земље ,па `објекти` могу дуго задржавати своју оријентацију према Сунцу и Мјесецу.

„Сврачији мост“ је важан због будућег лансирања кинеског истраживачког лунарног апарата „Чанг’у-4“ (Chang’e) који треба да се меко спусти на нама невидљиву страну Мјесеца.

Полијетање је предвиђено за другу половину 2018-те.

Директна веза са том страном јединог Земљиног природног сателита није могућа, али ће зато „Сврачији мост“ обезбјеђивати везу између кинеског свемирског центра и лунарног апарата који ће тако релејно примати команде и бити контролисан.

Кинески програм „сондирања Мјесеца“ има три етапе.

Прва је већ успјешно реализована. Друга се управо реализује, а за трећу ће бити задужени лунарни апарати „Чанг’у-5“ и „Чанг’у-6“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар