Свијет

Кинези убацили свој код у приватни сервер Хилари Клинтон и онлајн добијали њену преписку

А ОНА САМА ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ ПРЕКО ТОГ СЕРВЕРА ПОСЛАЛА (ИЛИ ПРИМИЛА) 55.000 ДОКУМЕНАТА
  • Доналд Трамп објавио да је Кина хаковала мејлове Клинтонове док је била на челу Стејт департмана
  • Претходно је интернет-портал The Daily Caller објавио да је кинеска компанија, која је легално дjеловала у Вашингтону, успjела да се „убаци“ у персонални сервер Клинтонове и да аутоматски копира сву њену електронску преписку у периоду у којем је била државни секретар
  • Конгремсен-републиканац из Тексаса, Луј Гомерт, на слушању у правном комитету Представничког дома 12. јула  реферисао да је „безмало сва електронска преписка Клинтонове као државне секретарке „допала у руке иностраниог субјекта“. Гомерт је тада одбио да открије којој држави припада тај „субјект“, али је нагласио да се не ради о Русији

ДОНАЛД Трамп изјавио је да је Кина хаковала мејлове бившег предсjедничког кандидата Хилари Клинтон у вријеме док је била на положају државног секретара.

На свом Твитеру је написао:

„Мејлове Хилари Клинтон, од којих су многи били повјерљиве информације, хаковала је Кина. Сљедећи потез боље да буде од FBI, DOJ или ће након свих њихових грешака (Коми, Меккејб, Пејџ, FISA), њихов кредибилитет заувијек нестати”, написао је Трамп.

Претходно је, позвавши се на два извора, интернет-портал The Daily Caller објавио да је кинеска компанија, која је легално дјеловала у Вашингтонуи, успјела да се „убаци“ у персонални сервер Клинтонове, када је била на челу Стејт департмана (од 2009-те до 2013-те).

Навео је да је та фирма – чије име није наведено – успјела да у њен сервер убаци код који јој је омогућавао да аутоматски копира сву њену електронску преписку у периоду у којем је била државни секретар. Тачније: Кинези су имали на „изволите“ све што је Клинтонова примала или слала док је боравила у својој кући на територији државе Њујорк.

The Daily Caller тврди да је та кинеска компанија дјеловала „у оквиру обавјештајне операције“ и да је онлајн добијала копије безмало цјелокупне електронске поште коју је примала Клинтонова а и онога што је сама састављала, потписивала и отпремала.

Портал додатно наводи да је конгремсен-републиканац из Тексаса, Луј Гомерт, на слушању у правном комитету Представничког дома 12. јула реферисао да је „безмало сва електронска преписка Клинтонове као државне секретарке „допала у руке иностраног субјекта“.

Гомерт је тада одбио да открије којој држави припада тај „субјект“, али је нагласио да се не ради о Русији.

Скандал са електронском поштом Клинтонове букнуо је 2015-те. Тада се сазнало да је за службену преписку као државни секретар користила и приватни сервер, а то јој је службеним правилима било најстрожије забрањено.

Потом је она објавила да Стејт департману ставља на располагање сву своју „радну преписку“ (око 55.000 службених докумената).

Истовремено је признала да је преко 30.000 мејлова – који су наводно били „личне природе“ – уништила.

За ово се одмах нашла под баражном ватром која не престаје ни до данас.

Бивши шеф FBI Џејмс Коми у јулу 2016-те је саопштио да је вођена истрага показала да нема услова да се против Клинтонове подигне оптужница.

У октобру је објавио да се истрага – због „нових сазнања“ – обнавља. Па 6. новембра – само два дана прије предсјеедничких избора – поново саопштио да је Клинтонова чиста и да нема разлога за њено извођење пред суд.

Рачуница је била да ће јој то саопштење помоћи да побједи Трампа који је у изборној кампањи тврдио да је коришћењем приватног мејла на ункцији државног секретара нанијела штету националној безбједност.

Та рачуница се показала погрешном. Скандал се тек захуктава, па Американци могу постати свједоци хапшења каквих у њиховој земљи није било деценијама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар