Одабрано Свијет

Кнежевић: Црна Гора не смије гласати за „резолуцију о Сребреници“ ни због – себе

ЛИДЕР ДНП УПОЗОРИО: НЕ САМО ЗБОГ СРБИЈЕ, РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ НАРОДА
  • Објаснио: Истог тренутка кад притиснемо ‘yes’, потврдили смо се за геноцидан народ… Предложена Резолуција о Сребреници позива се на Резолуцију 819 СБ из априла 1993. у којој се Србији и Црној Гори уводе привремене мјере и обавеза спречавања геноцида
  • „Ноторна је неистина да се најављена резолуција не односи на државе и народе. Напротив, баш се односи на Србију и Црну Гору. А то даље значи, након изгласавања ове Резолуције, БиХ може поднијети тужбу против Србије и Црне Горе, у било ком моменту, од тренутка изгласавања до Судњег дана. А то даље значи да Црна Гора постаје држава геноцидне прошлости, и још је за то гласала као да гласа на Евровизији“

ЛИДЕР Демократске народне партије Милан Кнежевић изјавио је да Црна Гора не смије да гласа за Резолуцију о Сребреници, не само због Србије, Републике Српске и српског народа, већ првенствено због саме себе.

– Истог тренутка кад притиснемо ‘yes’, потврдили смо се за геноцидан народ – истакао је Кнежевић у саопштењу за јавност.

Додао је да је у посједу Резолуције 819 Савјета безбједности, која је усвојена на 3.199 сједници, 16. априла 1993. године.

– А у којој се СБ позива на Међународни суд правде у Нагоји и привремену мјеру да влада Савезне Републике Југославије (Србија и Црна Гора) треба да одмах у складу са својом обавезом из Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида од 09. децембра 1946. године, предузме све мјере које су у њеној моћи да спријечи вршење злочина геноцида. Управо се предложена Резолуција о Сребреници позива на Резолуцију 819 СБ из априла 1993. у којој се Србији и Црној Гори уводе привремене мјере и обавеза спречавања геноцида – саопштио је Кнежевић.

Истиче да је „ноторна неистина да се најављена Резолуција не односи на државе и народе“.

– Напротив, баш се односи на Србију и Црну Гору. А то даље значи, након изгласавања ове Резолуције, БиХ може поднијети тужбу против Србије и Црне Горе, у било ком моменту, од тренутка изгласавања до Судњег дана. А то даље значи да Црна Гора постаје држава геноцидне прошлости, и још је за то гласала као да гласа на Евровизији. Не постоји термин индивидуалног геноцида, и сви ови који се убише да нам објасне како се не ради ни о једном народу, имају само један проблем, нека ми објасне зашто је онда назив Резолуција о Сребреници?

Зато што се јасно конкретизује мјесто и догађај из рата у ком су били присутни Срби и Бошњаци. Не спомињу се ниједан генерал ни војник именом и презименом. Јер да су споменути, онда би то био злочин појединца. Али пошто је намјера да се злочин у Сребреници представи као геноцид, онда нема индивидуализације кривице на којој све вријеме инсистирамо – казао је Кнежевић.

Према његовим ријечима Резолуција 819 из 1993. године Србију и Црну Гору „доводи у контекст геноцида, а позивајући се на њу, Њемачка и Руанда предлажу Резолуцију о Сребреници“.

– Зато амандмани Владе Црне Горе личе на посљедњу жељу осуђеника на мучење и смрт, у којој моли да му прво откину главу, а тек онда руке, умјесто како су планирали да прво откину руке, а онда главу – рекао је Кнежевић, који је уз саопштење доставио и Резолуцију 819 СБ „у којој се помиње Црна Гора и честитао свим грађанима добијање геноцидног статуса“.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар