Свијет

Код маузолеја-гробнице иранског генерала Сулејманија 103 погинула и најмање 170 рањених

УЗ СТАЗУ КОЈА ВОДИ МАУЗОЛЕЈУ БИЛЕ ПОСТАВЉЕНЕ ДВИЈЕ ТОРБЕ СА ЕКСПЛОЗИВОМ
  • На снимцима које су емитовали ирански медији виде се десетине тијела, док неки пролазници покушавају да помогну преживјелима, а други журе да напусте мјесто масакра

НАЈМАЊЕ 103 особе погинуле су данас у терористичким нападима током церемоније у Ирану у знак сјећања на команданта Револуционарне гарде Ирана Касема Сулејманија који је убијен у америчком нападу дроном 2020. године, саопштили су ирански званичници.

Иранска државна телевизија извјестила је о првој, а затим и другој експлозији током догађаја на гробљу гдје је Сулејмани сахрањен у граду Керману на југоистоку земље.

Неименовани званичник рекао је државној новинској агенцији ИРНА да су „терористи даљински активирали двије експлозивне направе постављене дуж стазе који води ка гробљу мученика у Керману“.

Ниједна група још није преузела одговорност за нападе у којима је рањено најмање 170 људи.

На снимцима које су емитовали ирански медији виде се десетине тијела, док неки пролазници покушавају да помогну преживјелима, а други журе да напусте подручје експлозије.

Напад се догодио када се више стотина Иранаца окупило да обиљежи годишњицу Сулејманијеве смрти. Неке иранске новинске агенције наводе да је број рањених много већи.

Амерички дрон усмртио је Солејманија испред Међународног аеродрома Багдада 3. јануара 2020. године.

Као командант елитних снага Кудс, прекоморског огранка иранске Револуционарне гарде, Сулејмани је водио тајне операције у страним земљама и био је кључна фигура у иранској дугогодишњој кампањи протјеривања америчких снага са Блиског истока.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар