Одабрано Свијет

Која је велика сила тренутно војно моћнија – Русија или Сједињене Државе?

РУСИЈА САДА ИМА 4.400 НУКЛЕАРНИХ БОМБИ И 20.000 ТЕНКОВА, А САД 3.700 ТИХ БОМБИ И 9.000 ТЕНКОВА
  • САД имају 11 носача авиона, а Руси само једну крстарицу која носи авионе, али је и она на ремонту. Имају и дупло више ловаца од Руске Федерације: 1.957 наспрам 772. Међутим, Русија има много боље системе ПВО од Америке. Супериорност Пентагона у стратешкој авијацији анулирају руски противваздушним ракетни системи великог домета С-400, С-500, С-550 (који могу да досегну чак и сателите).
  • Ратна флота Русије има 13 атомских подморница са балистичким пројектилима, 27 атомских подморница са ракетним и торпедним оружјем, 19 дизел подморница, 8 атомских подморница специјалне намене и 1 дизел подморница специјалне намене. Америчка ратна морнарица располаже са 68 подморница
  • Руска подморничка флота је надмоћнија од америчке по ракетном наоружању јер поред крстарећих ракета „Калибар“ у наоружању има и ракете „Гранит“ и „Оникс“, а однедавно и хиперсоничне „Циркон“ које сами Американци називају „убицама носача авиона“
  • Московски војни експерт – пуковник Виктор БАРАНЕЦ: Американци немају неспорну војну супериорност. То је прошлост. Питање је да ли су Оружане снаге Русије прве или друге. У сваком случају су у понечему прве. Уосталом, у октобру 2022. године је амерички магазин U. S. News – World Report руску војску назвао најбољом на свету. Дао им је оцену 94,3 поена од могућих 100. Војска САД је по том рејтингу на другом месту на његовој ранг-листи“

Извор: Факти

СА РАТОМ у Украјини поново се отворило питање: чија војна сила је највећа на свету.

Истовремено се отворило и на Западу и на Истоку.

Руски пуковник Виктор Баранец је направио своје поређење војних потенцијала Русије и Сједињених Држава.

Русија има 4,4 хиљаде нуклеарних бојевих глава, а САД 3,7 хиљада.

САД имају 11 носача авиона, а Руси једну крстарицу-носач авиона која је у ремонту већ неколико година.

Ратна флота Русије у свом саставу има 13 атомских подморница са балистичким пројектилима, 27 атомских подморница са ракетним и торпедним оружјем, 19 дизел подморница, 8 атомских подморница специјалне намене и 1 дизел подморница специјалне намене.

Америчка ратна морнарица располаже са 68 подморница.

Руска подморничка флота је надмоћнија од америчке по ракетном наоружању јер поред крстарећих ракета „Калибар“ у наоружању има и ракете „Гранит“ и „Оникс“, а однедавно и хиперсоничне „Циркон“ које сами Американци називају „убицама носача авиона“.

Свака руска дизел-подморница носи по 8 ракета „Калибар“ домета 2500 км.

Сједињене Државе су супериорне по броју стратешких бомбардера: имају их 130, а Русија 58.

САД такође имају дупло више ловаца од Руске Федерације: 1.957 наспрам 772.

Међутим, безмало су изједначене по броју јуришних авиона: 783 према 739.

Русија има много боље системе ПВО од Америке. Супериорност Пентагона у стратешкој авијацији „надокнађује“ противваздушним ракетним системима великог домета С-400, С-500, С-550 (који могу да досегну чак и сателите).

САД званично имају 9 хиљада тенкова, а Руси – преко 20 хиљада.

Русија засад има апсолутну супериорност у односу на САД у домену хиперсоничног оружја. И сами Американци признају да заостају „15 година“. Руски адути су бојеве главе „Авангард“, „луде“ ракете „Калибар“, „Кинжал“ и „Циркон“.

У системима електронског ратовања Русија такође значајно надмашује САД.

Пуковник Баранец из наведеног извлачи закучак:

– Американци немају неспорну војну супериорност. То је прошлост. Питање је да ли су Оружане снаге Русије прве или друге. У сваком случају су у понечему прве. Уосталом, у октобру 2022. године је амерички магазин U. S. News – World Report руску војску назвао најбољом на свету. Дао им је оцену 94,3 поена од могућих 100. Војска САД је по том рејтингу на другом месту на његовој ранг-листи“.

И наставио: „Неки злонамерни грађани Русије и злобни украјински критичари често постављају питање: зашто „друга армија света“ овако дуго `гази Украјину`, односно – не може да победи украјинску армију која је на 18-ом месту? У таквој формулацији питања више је жучи и аматеризма него здравог разума и објективности.

`Друга армија света` се бори (зато се операција назива специјалном) не користећи свој нуклеарни мач који би Украјину одавно претворио у Хирошиму и Нагасаки. Осим тога, не боримо се само са Украјином, већ са 30 земаља НАТО које Кијеву обезбеђују оружје, новац, плаћенике и саветнике. Плус: још 20 земаља НАТО савезница такође пумпа Украјину оружјем и војном опремом. Све је то горе од Хитлеровог `Европског рајха` који је напао СССР.

Па, што се тиче 18. места Оружаних снага Украјине на ранг листи светских армија, и ово је веома контроверзно. Уосталом, пре почетка наше СВО-а, украјинска војска је била још ниже котирана, изгубљена између армија Грчке и Чешке (29. место). А 2022. изненада је „скочила” на 15. место, између Аустралије и Египта.

Невероватан продор! И то упркос чињеници да је у протекле 2 године Украјина скоро потпуно изгубила морнарицу, да су јој остали „делови“ ваздухопловства, да је њена совјетска војна опрема онеспособљена са скоро 70%, а она коју је испоручио Запад уништена за трећину, а кадровски губици достижу скоро 500 хиљада људи! Како не мислите да је ово очигледно први случај у историји човечанства када је тешко потучена и „кастрирана” војска неким чудом постала… јача. На папиру. Истина, након неуспеха „контраофанзиве“, Украјина је мало назадовала – само 3 линије – са 15. на 18.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар