Свијет

Командант америчке ратне морнарице: Кина се већ може војно равноправно носити са САД

THE NEW YORK TIMES ОБЈАВИО И ПРОЦЈЕНУ ЕКСПЕРАТА ЧИЈА ИМЕНА – ОСИМ ЈЕДНОГ - НИЈЕ НАВЕО
  • Адмирал Филип ДЕЈВИДСОН: „Нема више никаквих гаранција да ће Сједињене Државе побједити  у могућем будућем конфликту са Кином“

АМЕРИЧКИ војни експерти су процјенили да је Кина тако успјешно развила и модернизовала своје ракетне снаге и своју ратну морнарицу да је постала „достојан конкурент Сједињеним Државама на Пацифику“.

Преносећи њихове оцјене, The New York Times је објавио да су кинески ратни бродови и подморнице и ракетне јединице толико узнапредовали су  „већ измјенили равнотежу снага на Пацифику“.

Уз сопствену опаску да ту промјену у односу снага „почињу да схватају и у Пентагону и у Бијелој кући“ јер је до ње дошло упркос томе што Кина још заостаје за САД у конструисању новог наоружања.

Пекинг је – како тврде експерти и бивши амерички високи војни званичници – „потпуно у стању да упути изазов војној моћи САД у Јужном Кинеском мору.

Штавише, и командант америчке Ратне морнарице – адмирал  Филип Дејвидсон – описује Кину као „противника који може да се равноправно носи са САД“. нарочито у подморничком ратовању и на плану противбродских ракета.

Дејвидсон чак указује:

„Нема више никаквих гаранција да ће Сједињене Државе побједити  у могућем будућем конфликту са Кином“.

The New York Times је пажњу својих саговорника-експерата посебно обратио на Јужно Кинеско море, а они су прво навели да су САД у том дијелу Пацифика суверено господариле „још од Другог свјетског“, али да је оно сада већ „акваторија са конкуренцијом поморске и укупне моћи“ у којој ће кинески војни бродови и авиони непрекидно представљати изазаов за Сједињене Државе и њихове савезнике.

Један неименовани експерт рекао је The New York Times да Кина чак не мора ни да располаже у Јужном Кинеском мору војном моћи довољном за побједу над САД. Другим ријечима: да јој је сасвим довољно да америчко војно присуство у тим стратешки важним водама учини – прескупим.

The New York Times је у овом контексту објавио:

„Многи експерти су увјерени да је Пекинг овај циљ већ остварио. А ствари ће наредних година бити све неповољније по Вашингтон“.

Кина, наиме, увелико комплетира своје потенцијале за реализацију стратегије обуздавања A2/AD. За то користи радаре, сателите и ракете. А та стратегија је у дсоброј мјери усмјерена  на неутралисање војних предности које САД обезбјеђују носачи авиона.

У јулу се сазнало да Кина ради на великом ударном подводном беспилотном апарату који ће располагати и „елементима вјештачке интелигенције“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар