Свијет

Командант НАТО тражи већи војни и дипломатски ангажман на Балкану због – српског фактора

ТВРДИО У СЕНАТУ САД ДА РУСИЈА ОДНОСЕ СА ВРХОМ РС КОРИСТИ ЗА ПОДРИВАЊЕ ИНСТИТУЦИЈА БиХ
  • Упитан која је земља највећи проблем у регији, генерал Куртис Скапароти одговорио – Србија. Како је објавила Ал Џазира, на поновно питање – да ли је то Србија или Република Српска, рекао је – Србија, као држава, али и уопште српска популација на Балкану      

ТОКОМ слушања пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, командант снага НАТО-а у Европи – генерал Куртис Скапароти – рекао је да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем и на цивилном и на војном плану, а посебно на западном Балкану.

Он је рекао да Русија користи односе с челницима Републике Српске за подривање институција Босне и Херцеговине.

Генерал Скапароти нагласио је да Русија покушава спријечити евроатлантски пут појединих земаља у регији, и додао како су међународна заједница и САД гарант стабилности на Балкану.

„Скапароти је изразио је дубоку забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану. Упитан која је земља највећи проблем у регији, одговорио је – Србија. На поновно питање – да ли је то Србија или Република Српска, рекао је Србија, као држава, али уопштено српска популација на Балкану – јавља репортер Ал Џазире.

Командант НАТО-а је истакао да су Сједињене Америчке Државе испустиле из вида подручје западног Балкана, закључујући да је потребан већи војни, али и дипломатски, ангажман у регији.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар