Одабрано Свијет

Комисија Пентагона: Русија и Кина нас претичу на плану војне вештачке интелигенције

ЊОМЕ РУКОВОДЕ БИВШИ ДИРЕКТОРА ГУГЛА ЕРИК ШМИТ И ВРХУНСКИ ГЕНЕРАЛ РОБЕРТ ВОРК
  • Владимир Путин затражио од државних институција и великих компанија да обезбеде да Русије буде један од глобалних лидера у области вештачке интелигенције. Међутим, део Пентагона сматра цда она то већ јесте
  • Председник комисије је бивши директор Google Ерик Шмит, а потпредседник Роберт Ворк. Обојицу забрињава што је улога Америке као светског лидера у сфери иновација доведена у питање: „Наши стратешки конкуренти инвестирају у фундаментална истраживања. Не смемо губити из вида ни могућност да туђа вештачка интелигенција буде искоришћена за напад на нашу најважнију инфрастуктуру, за извођење војних операција и за дезинформативне кампање“

ВЛАДИМИР Путин је изјавио да је Русија у стању да постане „један од глобалних лидера у области вештачке интелигенције“.

Од државних институција, великих корпорација и компанија које су потпуно или делом у државном власништву затражио да се окрену вештачком интелекту:

„Ваш задарак је да обезбеђујете и повећавате технолошку самосталност земље. Сматрам да то треба да буде најважнији критеријум за оцењивање ваше успешности. Оно што ће се на том плану догађати – од изузетне је важности јер морамо бити међу лидерима на плану вештачке интелигенције“.

Руски лидер је овако наступио на конференцији о вештачкој интелигенцији Artificial Intelligence Journey. И у наставку рекао:

„Вештачка интелигенција је и питање будућности наше земље и њеног места у свету. А ми смо способни да будемо међу лидерима. За то су гаранција наше националне школе математике, физике и друих прецизних наука“.

Путин, дакле, тражи да се његова земља нађе међу „глобалним лидерима“, а америчка Комисија за националну безбедност и вештачку интелигенцију сматра – да је она то већ. И да је на том плану  – испред Сједињених Држава.

У најновијем извештају те комисије Пентагона се упозорава да САД поводом војне примене вештачке интелигенције „гледају у леђа“ и Русији и Кини које на њој засноване технологије већ користе у својим војним операцијама. Наводно са амбицијом да остваре надмоћ над САД.       

Иста комисија приписује Москви и Пекингу оно што САД  већ годинама раде широм света, чак и својим најближим савезницима: да шпијунирају Американце, кршећи њихове грађанске слободе.

Комисија је препоручила америчком војном и државном врху да форсирају развој технологија базираних на вештачкој интелигенцији и да у томе „обезбеде резултате пре него што Америка падне као жртва сајбер-напада и туђих кампања срачунатих на масовно дезинформисање грађана САД“.

Председник комисије је бивши директор Google Ерик Шмит, а потпредседник Роберт Ворк.

Обојица су нагласила да их забрињава што је улога Америке као светског лидера у сфери иновација доведена у питање. И навела:

„Наши стратешки конкуренти инвестирају у фундаментална истраживања. Не смемо губити из вида ни могућност да туђа вештачка интелигенција буде искоришћена за напад на нашу најважнију инфрастуктуру, за извођење војних операција и за дезинформативне кампање“.

Комисија тврди да Русија већ користи вештачку интелигенцију за прављење својих „високотехнолошких војних машина“.

Указала је да Кина планира да већ до 2030-те постане светски лидер у области вештачке интелигенције и да у те своје амбиције уложи 150 милијарди долара.

И Русија већ има националну стратегију за развој вештачке интелигенције до 2030-те, а Путин је јавно рекао да земља која постане лидер у том домену може покушати да постане и „господар света“.

http://fakti.org/us-standard/komisija-pentagona-rusija-i-kina-nas-preticu-na-planu-vestacke-inteligencije

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар