Свијет

Кремљ оспорио Бајденово обећање Конгресу да ће САД „предводити свијет“

ЗАХАРОВА: АКО САД ЖЕЛЕ САРАДЊУ СА РУСИЈОМ – НЕКА ТО ПОКАЖУ ДЈЕЛИМА
  • Џо БАЈДЕН је у Конгресу САД – сумирајући резултате својих првих 100 дана председниковања – рекао да су „Сједињене Државе поново у покрету“ и да „опет предводе свет“
  • Дмитриј ПЕСКОВ, портпарол Владимира Путина: „Бајденове ријечи да је Америка спремна да води за собом цио свијет атавизам су униполарног свијета“
  • Московски американолог Дмитриј ДРОБЊИЦКИ: Бајден је најавио моћно америчко војно присуство у Пацифику, али неће бити формиран аналог НАТО јер САД немају довољно новца за то. Вјерујем да ће Сједињене Државе до краја ове године створити најављени `савез демократија` или барем  оквир за то. Могуће је и да ће истовремено формирати неколико микро-алијанси. Ради `чачкања` Русије и супротстављања све јачој кинеској флоти“

У СВОМ првом предсједничком обраћању Конгресу САД, Џо Бајден је рекао и да ће његова администрација избјегавати ескалацију у односима са Русијом.

Званична Москва је ово поздравила, додуше – са једним `али`…

Портпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је:

„Поздрављамо, наравно, поново оглашену намјеру САД да избјегавају ескалацију са Русијом и сарађују када је то у обостраном интересу. Међутим, обраћање америчког предсједника Конгресу оставља двосмислен утисак. Ако су САД заиста склоне дијалогу са Русијом, онда то морају доказати дјелима, а не реториком“.

Мада умјерено и пристојно, још критичкије се на Бајденов наступ осврнуо Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина.

„Бајденове ријечи да је Америка спремна да води за собом цио свијет приличан су атавизам униполарног своијета. САД јесу најјача држава која се показала способном да реанимира и одбрану своју економију од пандемије коронавируса. Међутим, атавизам је претендовати на улогу Мојсија који изводи Јевреје из пустиње <…>. Нисмо у пустињи, свијет је много богатији од Сједињених Држава. У свијету се стварају разне алијансе које су у стању да носе са САД или да чак надмаше тај четврти дио свјетске економије“.

Алудирајући на Кину, Песков је додао:

„Појавила се земља која је, по паритету куповне моћи, спремна да иде укорак са Сједињеним Државама или да их чак и престигне“.

Дмитриј Песков

Бајден је у Конгресу – сумирајући резултате својих првих 100 дана предсједниковања – рекао да су „Сједињене Државе поново у покрету“ и да „опет предводе свијет“.

Такође је истакао да се ће се САД у 21. вијеку такмичити за свјетско лидерство са Кином и низом других држава.

Познати московски американолог Дмитриј Дробњицки поводом Бајденовог наступа и порука рекао је:

„Два пута је поновио да Путин треба да буде свјестан посљедица својих поступака. Али, и да су Сједињене Државе спремне да сарађују са Русијом поводом питања која су од интереса за Вашингтон. Апострофирао је само смањење стратешког наоружања и климатске промјене“.

Дробњицки овако види позадину Бајденовог обећања сународницима „моћног војног присуства у Пацифику:

„Не ради се о стварању аналога НАТО јер САД немају довољно новца за то. Вјерујем да ће Сједињене Државе до краја ове године створити најављени `савез демократија` или барем  оквир за то. Могуће је и да ће истовремено формирати неколико микро-алијанси. Ради супротстављања све јачој кинеској флоти, очигледно ће бити створен блок уз учешће Јапана и Аустралије, можда – под одређеним условима – и Индије, али је учешће Јужне Кореје под великим упитником“.

По његовој процјени, слични блокови ће постојати у различитим дјеловима свијета:

„Нисам увјерен да ће се неке источноевропске земље придружити америчком `савезу демократија`. Прије ће се наћи у микро-блоку за обуздавање Русије. Такав блок ће се појавити и у централној Азији да би Русију и одатле `чачкали`.  За то САД неће бити потребно много новца“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар