Свијет

Курц: Ако мигранти пробију грчку границу – биће заустављени на западном Балкану

АУСТРИЈСКИ КАНЦЕЛАР УВЈЕРЕН ДА СЕ НЕЋЕ ПОНОВИТИ 2015. ЈЕР ПОСТОЈИ ТРОСТРУКА МРЕЖА
  • Ако турски напад буде успјешан, ако падне грчка граница, то ће значити даље кретање тих људи, и то води ка крају Европе без унутрашњих граница

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц изјавио је да постоји трострука безбједносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године, која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу, бити заустављени на западном Балкану.

„Постоји трострука мрежа. Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тијесном контакту с пријатељима на западном Балкану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. године“, рекао је Курц у интервјуу бечком дневнику „Кронен цајтунг“.

Упозорио је да ће, ако ЕУ дозволи избјеглицама које се тренутно налазе на турско-грчкој граници улазак, милиони кренути на пут.

Најважније је сада, према његовим ријечима, да се Грчкој пружи што боља подршка и да ЕУ упути јасну поруку, која мора бити да неће дозволити уцјене предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Курц је нагласио да актуелна ситуација није случајност, већ свјесан, организовани напад Турске, преноси Танјуг.

„Тим људима је дата лажна нада. И они су дјелимично турским аутобусима превезени до границе“, рекао је он, додајући да је драматично што Турска злоупотребљава патњу тих људи.

„Ако турски напад буде успјешан, ако падне грчка граница, то ће значити даље кретање тих људи, и то води ка крају Европе без унутрашњих граница“, упозорава Курц.

Апеловао је на Европљане, који говоре о потреби заштите спољне границе, да не поклекну притисцима Ердогана и пруже подршку Грчкој јер она сада чини што су тражили – штите спољну границу ЕУ.

Подвукао је да ЕУ мора упутити јасну поруку да нема права на азил за људе који се не налазе у опасности, те је додао да многи међу онима који су тренутно на турско-грчкој граници не долазе из Сирије, већ годинама живе у Турској, гдје нису угрожени.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар