Свијет

Курц и Штрахе: Не дамо да нам миграције угрозе суверенитет – миграције нису људско право

ВЛАДА АУСТРИЈЕ ОБЈАВИЛА ДА СЕ НЕЋЕ ПРИКЉУЧИТИ ГЛОБАЛНОМ СПОРАЗУМУ УН О МИГРАНТИМА
  • Канцелар Себастијан КУРЦ: Споразум води угрожавању суверенитета држава. Предлаже се, на примјер, да се ограничи дјеловање безбједносних снага приликом протјеривања. То је једна од бројних негативних тачака, која води ка мијешању илегалне и легалне миграције. То одбијамо. Мора се правити јасну разлику између радне миграције и потраге за заштитом
  • Вице-канцелар Хајнц-Кристијан ШТРАХЕ: Миграција није и не смије постати људско право. Неопходно је правити разлика између легалне и илегалне миграције. Не може се на основу климе и сиромаштва добијати право на имиграцију

НА СЈЕДНИЦИ аустријске владе одржаној данас донијета је одлука о повлачењу те земље из глобалног споразума УН о мигрантима.

Аустрија тиме слиједи примјер САД и Мађарске.

Званични Беч неће потписати овај документ због суштинских неслагања и неће упутити званичног представника на конференцију у Маракеш, чије је одржавање предвиђено у децембру.

У Бечу сматрају Споразум неодговарајућим за регулисање мигрантског питања, страхују за губитак суверенитета у мигрантској политици и „брисање” разлике између легалне и илегалне миграције.

Посебно влада заступа став да тај пакт не уважава људска права.

Аустрија ће и на гласању у Генералној скупштини септембра идуће године, како је најављено бити уздржана и предаће изјаву УН, којом ће тражити да се забиљежи став њене владе, преноси Танјуг.

Иступањем из споразума УН, према ријечима канцелара Себастијана Курца и вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа Аустрија жели да сачува национални суверенитет.

„Нама је важно да не улазимо у међународно-правне обавезе за Аустрију, и због тога смо одлучили да нећемо приступити споразуму”, рекао је Курц.

Он је указао да постоје поједине тачке које Беч посматра критички и у њима види опасност по национални суверенитет.

„Поједини садржаји су дијаметрално супротстављени нашој позицији, а и владином програму”, рекао је Штрахе истичући да одлука владе има за циљ да штити суверенитет земље.

Поред појединих позитивних тачака постоји низ негативних аспеката, оцијенила је влада.

Курц је навео као примјер предлог да се ограничи дјеловање безбједносних снага приликом протеривања, као једну од бројних негативних тачака, која води ка мијешању илегалне и легалне миграције.

„То одбијамо”, поручио је он истичући да је неопходно правити јасну разлику између радне миграције и потраге за заштитом.

„Миграција није и не смије постати људско право”, подвукао је Штрахе истичући да због тога мора да се прави разлика између легалне и илегалне миграције.

Он је додао да не може бити да се на основу климе и сиромаштва добија право на миграцију, јер би то изазвало развој у свијету који се ни не може замислити у реалној политици.

Курц је казао да не очекује негативне посљедице по углед Аустрије, указујући да често на нивоу ЕУ постоје случајеви да земље одређене иницијативе подржавају, а друге не.

„Као министар спољних послова увијек сам се залагао против нуклеарне енергије и нуклеарног наоружања. То су многе земље подржавале, али поједине, нажалост, не. Постоје многе теме на међународном нивоу око којих се не слажу све државе. То није ништа посебно. Сматрам искреним путем, ако не улазимо у неке обавезе које не можемо испуњавати. Било би погрешно у потпуности подржати споразум. Ми никога не спрјечавамо да потпише тај документ ако жели. Ми ћемо се уздржати”, рекао је он.

Курц сматра да ће и неке друге државе одбити да прихвате овај споразум, као и да ће постојати многе државе које ће приступити споразуму, али неће испоштовати овај документ.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар