Одабрано Свијет

Лајен: Банкротство Русије је само питање времена, Путин уништава сопствену државу

ТВРДИ ДА ЈЕ РУСКИ ИЗВОЗ ОПАО ЗА 70 ОДСТО И ДА ЗАПАДНЕ САНКЦИЈЕ „СВЕ ДУБЉЕ ПРОДИРУ“
  • У интервјуу немачком дневном листу Билд рекла: “Седамсто руских авиона је изгубило лиценцу због недостатка резервних дијелова и ажурирања софтвера. Стотине великих компанија и хиљаде експерата окрећу леђа тој земљи. Према садашњим прогнозама, бруто домаћи производ у Русији ће пасти за 11 одсто”

БАНКРОТ Русије је само питање времена, а овим ратом предсједник Русије Владимир Путин уништава и сопствену државу и будућност њеног народа, изјавила је данас предсједница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен.

У интервјуу за њемачки лист “Билд”, она је рекла да санкције продиру све дубље у руску економију сваке недјеље и да је извоз у Русију пао за 70 одсто.

“Седамсто руских авиона је изгубило лиценцу због недостатка резервних дијелова и ажурирања софтвера. Стотине великих компанија и хиљаде експерата окрећу леђа тој земљи. Према садашњим прогнозама, бруто домаћи производ у Русији ће пасти за 11 одсто”, истакла је она.

На питање о припрема за увођење шестог пакета санкција Русији, Фон дер Лајенова је казала да ЕУ наставља да посматра банкарски сектор, посебно Сбербанку, која сама чини 37 одсто руског банкарског сектора, али да, наравно, постоје енергетски проблеми.

На констатацију да државе ЕУ сваког дана плаћају Русији 450 милиона евра само за испоруке нафте, она је навела да је примарни циљ смањити Путину приходе.

“Али нафтом се тргује на глобалном нивоу. Оно што не би требало да се деси јесте да Путин наплаћује још више цијене на другим тржиштима… Зато тренутно развијамо паметне механизме како би нафта могла да буде укључена у сљедећи корак санкција”, нагласила је предсједница Европске комисије.

Она је изјавила да Украјина може да побиједи у рату и да је храброст и отпор Украјине импресиван.

На питање да ли побиједити значи поново отјерати Русију из источне Украјине, Фон дер Лајенова је рекла да побједа значи да у Украјини поново влада мир, а под којим условима, то Украјина одлучује сама.

На констатацију “Билда” да се у Украјини прикупљају докази о ратним злочинима, Фон дер Лајенова је истакла да је чврсто увјерена да ће починиоци бити кажњени за своја звјерства од стране међународног суда.

“Формирали смо истражни тим с Украјином да пружимо информације Међународном суду правде. Постоје бројни докази о злочинима које су починили руски војници. Али не треба само непосредни починиоци да буду изведени пред лице правде, већ и они који су одговорни за овај рат који је коштао живота хиљада цивила. Путин је одговоран за овај рат, он је наредио инвазију и вуче све конце”, казала је она.

Фон дер Лајенова је истакла да морамо учинити све да се рат што прије оконча, али и да се у исто вријеме припремимо на чињеницу да би, у најгорем случају, рат могао да траје мјесецима, па и годинама.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар