Вијести Свијет

Лавров: Русија је против „Дејтона-2“ – БиХ га напросто не би издржала

„МОСКВА НЕ ИГРА НИКАКВЕ ИГРЕ НА БАЛКАНУ – НЕКЕ ЗЕМЉЕ СУ ЊЕНИ ТРАДЦИОНАЛНИ ПРИЈАТЕЉИ“
  • „Не криве нас само за Балкан, већ и за уплитање у Мексику, а ја вјерујем и још понегдје“

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Босна и Херцеговина „не би издржала Дејтон 2″, те да је Русија против тога јер би такав изазов „разбио државност БиХ“.

Говорећи о томе шта би требало предузети на Балкану и у БиХ, Лавров је за „Дојче веле“ казао да је тој регији потребна сарадња.

„Потребно је да на Балкану сарађујемо, као што смо сарађивали када је договорен Дејтонски споразум (1995), који је још увијек темељ за Босну и Херцеговину. Има још много примјера гдје смо заједно са нашим западним колегама и другим земљама, укључујући и Турску, сарађивали како бисмо нормализовали ситуацију у том или неком другом делу Балкана“, истиче Лавров.

Одговарајући на питање –  шта мисли о идеји да се организује „Дејтон 2″, као што то предлаже амерички конгресмен Мајк Тарнер из Дејтона у Охају, који је од Стејт Департмана већ затражио да организује нову конференцију о БиХ под тим именом, Лавров је изразио недоумицу, али и руске услове за то.

„Прво је неопходно да сазнамо шта је он мислио под тим. Нисам ништа чуо о томе. Али, ако би тако требало да поново пишемо (нови) ‘Дејтон’, онда смо ми против тога. Вјерујем да Босна не би издржала такав изазов, јер бисмо тако изнова почели да разбијамо њену државност“, истиче руски министар спољних послова.

Објашњавајући која је конкретно улога Москве на Балкану, Лавров је на конференцији за новинаре у сједишту Уједињених нација у Њујорку рекао да су балканске државе „традиционални и блиски пријатељи“ Русије, јер, како је нагласио, неке од њих с Русима дијеле и исту религију.

„Ја не видим ниједну другу улогу“, рекао је шеф руске дипломатије.

Код атланских савезника расте забринутост због руског ангажмана на Балкану, а на то питање Лавров даје ироничан одговор.

„Не криве нас само за Балкан, већ и за уплитање у Мексику, а ја вјерујем и још понегдје“, каже Лавров.

(Дојче Веле)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар