Свијет

Лавров: Сједињене Државе настоје да изазову расколе у цијелом православном свијету

„САД ВРШЕ ПРИТИСАК НА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ БЛИСКОГ ИСТОКА И СЈЕВЕРА АФРИКЕ ДА ПРИЗНАЈУ ПЦУ“
  • Патријарх Кирил. „Руска црква не жели власт у православном свијету. Желимо једино да сачувамо  канонски поредак. Ми не можемо да дозволимо да се у православљу појави нешто слично папизму, неки квазипапизам“

СЕРГЕЈ Лавров је оцијенио да Сједињене Државе настоје да изазову расколе у цијелом православном свијету.

Рекао је то на заједничкој прес-конференцији са шефом грчке дипломатије Никосом Дендијасом, одговарајући на новинарско питање које се тицало признања „Православне цркве Украјине“, која се не само у Москви сматра расколничком и неканонском, од стране Јеладске (Грчке) православне цркве.

Руски министар је указао да је до тог признања дошло „под спољним утицајем“. Па наставио:

„Сједињене Државе настоје да изазивају расколе у цијелом православном свијету. Црквено питање ипак неће бити препрека у односима Русије и Грчке“.

Лавров је 2. октобра изјавио да САД врше притисак на православне цркве на Блиском истоку и на сјеверу Африке да признају „Православну цркву Украјине“.

О истој теми је данас говорио и поглавар Руске православне цркве. 

Патријарх Московски и цијеле Руси – Кирил – нагласио је да „саборност чини православље мање подложним политичким утицајима“ и да РПЦ не тежи власти у православном свијету већ само устаје „против појаве православног папе“. 

Папизам не произлази ни из Слова Божијег, ни из Предања Цркве. Папизам је опасан зато што је на једног човјека много лакше утицати него на групу људи, а утицање извана на једног човјека може погубити Цркву. Та опасност нестаје када се Црквом управља колегијално, саборно –  нагласио је патријарх Кирил.

Навео је да РПЦ има проблеме у односима са Цариградском патријаршијом зато што она „крши канонска правила, упада у туђу црквену јурисдикцију  и даје `аутокефалност` онима који је и не траже“.

Поглавар РПЦ је још додао: „Цариградски патријарх, који борави на територији Турске, лично је веома рањив, па остаје само да се молимо да га Господ избави од утицаја који се могу погубно одразити на живот цијеле Цркве“.

И закључио: „Руска црква, да поновим, не жели власт у православном свијету. Желимо једино да сачувамо  канонски поредак. Ми не можемо да дозволимо да се у православљу појави нешто слично папизму, неки квазипапизам“.

http://fakti.org/rossia/lavrov-sjedinjene-drzave-nastoje-da-izazovu-raskole-u-celom-pravoslavnom-svetu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар