Свијет

Лукашенко: Пресрели смо разговор Берлин-Варшава који свједочи да лажу да је Наваљни отрован

МИШУСТИНУ, КОЈИ ЈЕ У ПОСЈЕТИ МИНСКУ, ОБЕЋАО И ТРАНСКРИПТ И АУДИО-СНИМАК
  • Прецизирао да је за пресретање заслужна бјелоруска војна радиоелектронска шпијунажа која `у етеру ратује са натовцима који су примакли своје јединице Бјелорусији са стране њене границе са Пољском`
  • „Из пресретенутог разговора се види да ово са Наваљним раде и због локалних избора у Русији, а и да се Путин не би интересовао за ствари у Бјелорусији. Они ће још нешто покушати да подметну То је њихов стил. То је њихово право лице. Неће нам дати да мирно живимо“

АЛЕКСАНДАР Лукашенко рекао је руском премијеру Михаилу Мишустину, који је у званичној посјети Минску, да је бјелоруска војна обавјештајна служба пресрела телефонски разговор између Берлина и Варшаве који свједочи да су лажне тврдње Њемачке о тровању Алексеја Наваљног бојним отровом „Новичок.

„Примијетио сам посматрајући догађаје око Русије да Запад има нови трик – опет овичок`, поново тровање. Морам да вам кажем да смо пресрели разговор јуче или прекјуче, прије тврдње Ангеле Меркел `настоје да ућуткају Наваљног`, пресрели смо разговор. Разумјели смо да је Варшава разговарала са Берлином. Двије особе су биле на вези. Разговор је пресрела наша војна обавјештајна служба“, открио је Лукашенко.

Прецизирао је да за пресретање заслужна војна радиоелектронска шпијунажа која `у етеру ратује са натовцима који су примакли своје јединице Бјелорусији са стране њене границе са Пољском`.

Обећао је да ће руској страни послати транскрипт „тог интересантног разговора“ који очигледно говори о томе да је у питању снимак фалсификат“:

„Предаћемо данас-сутра Александру Бортњикову (шеф ФСБ) и Сергеју Наришкину (шеф Спољне обавештајне службе) и транскрипт и аудио-снимак. Из пресретенутог разговора се види да ово са Наваљним раде и због локалних избора у Русији, а и да се Путин не би интересовао за ствари у Бјелорусији. Сматрамо да ће они још нешто покушати да подметну, То је њихов стил. То је њихово право лице“.

Лукашенко је нагласио да се део разговора тиче и Бјелоруије и додао:

„Они нам неће дати да мирно живимо. У ово сам убијеђен, али смо одлучни да бранимо свој суверенитет и независност. Нећемо дозволити да нас сломе“.

Њемачка влада јуче је саопштила да је, према резултатима токсиколошког испитивања спроведеног у лабораторији Бундесвера, Наваљни отрован нервним агенсом из групе овичок`.

Из Берлина је наговијештена и могућност увођења нових санкција Русији.

Варшава је избјегла да коментарише Лукашенкове ријечи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар