Свијет

Макрон: Француска је за ширење ЕУ тек након њене праве и трајне реформе

У СОФИЈУ НИЈЕ ДОШАО ШПАНСКИ ПРЕМИЈЕР РАХОЈ ЈЕР САМО ОН ИСТИНСКИ НЕ ПРИЗНАЈЕ „КОСОВО“
  • Самит Европска унија-Западни Балкан одржава се иза затворених врата у бугарској Национаслној палати културе, а први је ријеч добио Александар Вучић
  • Ангела МЕРКЕЛ: „У циљу мира и безбједности свих нас важно је да имамо безбједан Западни Балкан који се економски добро развија“
  • Себастијан КУРЦ: „Ако на Балкану нема европске перспективе, утицај Турске ће се повећати и то ће изазвати многе проблеме“
  • Емануел МАКРОН: Треба помоћи свим земљама које су у процесу спровођења реформи и које напредују ка Европи. То је и мој стратешки избор, али нисам за то да до новог проширења дође прије него што дубински побољшамо функционисање ЕУ. Током посљедњих 15 година је сако проширење довело до слабљења Европе
  • Тереза МЕЈ: Упркос Брегзиту, ангажовање Лондона у земљама Западног Балкана остати

ДАНАШЊИ самит у Софији Европска унија-Западни Балкан, који београдски медији блиски власти представљају као највећи и најзначајнији догађај који се одржава током бугарског предсједавања ЕУ, обиљежили су недолазак шпанског премијера Маријана Рахоја, који једини истински не признаје шиптарско-америчку државу „Косово“, и хладан туш француског предсједника Еманудела Макрона.

Шпанију на софијском скупу представља амбасадор у Бриселу, Пабло Гарсија, а Макрон је био више него јасан:

„Нисам за то да до новог проширења дође прије него што спроведемо праву и трајну реформу која ће дубински побољшати функционисање ЕУ”.

Макрон је пред почетак самита у Софији поновио и да се залаже за „усидравање” Балкана са и ка ЕУ.

Он је додао да је неопходно да се са много „опреза и строгости” гледа на свако ново проширење.

Он је нагласио да се последњих 15 година показало слабљење Европе сваки пут када је проширена.

„Мислим да не чинимо услугу нити земљама које су кандидати за улазак нити нама самима ако имамо механизам који нема довољно правила, а сваки пут се иде на нова проширења”, сматра Макрон који је у свом наступу два пута поменуо Александра Вучића.

Француски предсједник је додао да је за оснажени стратешки дијалог са Западним Балканом и перспективу која ће услиједити послије спроведених реформи, које ће ЕУ охрабрити, али без олакшица и хипокризије.

Сви остали су представницима Западног Балкана причали бајке.

Вучић је први говорио на самиту који се одржава иза затворених врата у Националној палати у Софији.

Ангела  Меркел је рекла: „У циљу мира и безбједности свих нас важно је да имамо безбједан Западни Балкан који се економски добро развија”.

Она је указала и да су се челници ЕУ синоћ договорили да снажније сарађују у области дигитализације и вјештачке интелигенције.            

„Ако на Балкану нема европске перспективе, утицај Турске ће се повећати и то ће изазвати многе проблеме”, рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Курц је јасно поновио да његова земља подржава идеју о проширењу Европске уније земљама Западног Балкана.

„Британија схвата значај Западног Балкана и поздравља стављање питања повезивања у фокус европских земаља”, рекла је Тереза Меј.

Британска премијерка је истакла да ће, упркос Брегзиту, ангажовање Лондона у земљама Западног Балкана остати.

Вучић састао се у Софији са предсједником Европског парламента Антонијем Тајанијем и хрватским премијером Андрејом Пленковићем.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар