Свијет

Макрон и Шолц од Вучића траже максималну одлучност и спремност за тешке одлуке

НАВЕЛИ ДА ЈЕ ТО ПОТРЕБНО ЗА НАПРЕДАК У ДИЈАЛОГУ КОСОВА* И СРБИЈЕ ПОД ОКРИЉЕМ ЕУ
  • У писму које су заједно упутили предсједнику Србије истакли да су задужили своје савјетнике за спољну и безбједносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. И предложили да њихови савјетници са Лајчаком посјете Косово* и Србију, како би „истражили могућности да се процес брзо покрене напријед“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо предсједника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца, у којем су апеловали на њега да покаже максималну одлучност и спремност да доноси тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу самопроглашеног Косова и Србије, под окриљем ЕУ.

Макрон и Шолц поручили су да је пуна нормализација односа двије стране од суштинског значаја за Западни Балкан, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

„Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу“, наведено је у заједничком писму.

Они су истакли да су задужили своје савјетнике за спољну и безбједносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.

Макрон и Шолц су предложили да њихови савјетници са Лајчаком посјете самопроглашено Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напријед.

„Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку“, наведено је у заједничком писму Макрона и Шолца, које, како су навели, упућују у тренутку од пресудног значаја за безбједност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана.

Они су, како су навели, увјерени да због сукоба у Украјини треба уложити још снажније напоре како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би били рјешени дуготрајни билатерални и регионални спорови.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар