Свијет

Макрон тврди да Путин машта да растури ЕУ, Кремљ му намерно меко узвратио

У ШВЕДСКОЈ РЕКАО ДА ФРАНЦУСКА – ЗА РАЗЛИКУ ОД РУСИЈЕ – НЕ УПАДА У ДРУГЕ ДРЖАВЕ
  • Као и Доналда Трампа, Кремљ засад штеди Емануела Макрона. Могао је, поред осталог, да му „набије на нос“ учешће француске армије у свргавању Моамера Гадафија и уништавању Либије

ПОШТУЈЕМ Владимира Путина, али он машта о томе да „расформира ЕУ“- рекао је Емануел Макрон у интервјуу који је дао шведској телевизији CBT.

На питање шта мисли о одбијању лидера популистичке партије „Шведска демократија“, Јимија Окесена, да направи избор између Макрона и Владимира Путина, француски предсједник је изјавио:

„Русија не би требала да буде примјер земље која поштује људска права“.

Управо у овом контексту је Макрон поновио: „Стално сам у контакту са Владимиром Путином, поштујем га, али Путинов сан је да ‘расформира ЕУ’“, рекао је Макрон.

Такође је додао да Француска „није од оних који улазе на територију сусједних држава“.

„Ако некада и будете имали проблеме, сигурно их нећете имати са Француском. Ми, као и Швеђани, поштујемо људска права“, додао је Макрон.

Кремљ је на ово одмах одреаговао. Преко свог портпарола Дмитрија Пескова који је рекао:

„Русија је спремна да крене путем нормализације и оживљавања односа са Европском унијом ако је за то и Брисел. Што се тиче односа предсједника Путина према ЕУ, ми са жаљењем констатујемо да су наши односи више него замрзнути, а то апсолутно није у интересу ни чланица Европске уније ни Русије“.

Као што се види, Кремљ се одлучио за најмекши могући одговор на Макронову тврдњу да је Путинов сан да растури Европску унију.

Кремљ – у сваком случају засад – штеди Емануела Макрона. Оставио је, нема сумње – намјерно, без икаквог коментара и Макронову тврдњу да његова земља не упада на територију других држава, а могао је да му „набије на нос“ учешће француске армије у свргавању Моамера Гадафија и уништавању Либије.

Сличан мек однос Кремљ и руски лидер имају и према Доналду Трампу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар