Одабрано Свијет

Медведев лидерима НАТО: Не заборављајте да велика нуклеарна сила не може изгубити обични рат

ПЕНТАГОН ОБЈАВИО ДА УКРАЈИНА ЗА ВРАЋАЊЕ КРИМА МОЖЕ УПОТРЕБИТИ – СВА СРЕДСТВА
  • Кијев – да би спасавао већ готово опкољени Бахмут – у борбе уводи и позадинске јединице
  • Руси настављају продор према Северску, напредују према Уљедару и Орехову које је јужно од Запорожја

Извор: Факти

ЗАМЕНИЦА портпарола Пентагона Сабрина Синг изјавила је да Сједињене Државе подржавају Украјину у настојању да „поврати (све своје) територије“ на било који начин.

Ово је био њен коментар медијских објава да Вашингтон намерава да подржи украјинске ударе по Криму.

Синг је нагласила да се Вашингтон држи става да је Крим „део Украјине“. И додала:

„Наравно, подржавамо Украјинце у амбицији да поврате своју територију на било који начин, какво год оружје да за то употребе“.

Навела је истовремено да САД не диктирају Кијеву „како да води операције“:

„Ако Украјинци одлуче да изведу операцију усмерену на Крим, они на то имају право. <…> Имају свако право да врате полуострво“.

У Вашингтону се, очито, и даље праве да Украјина има снаге да победи Русију. Упркос томе што је њен војни врх принуђен да пребацује позадинске трупе у Бахмут (Артјомовск).

Кијев тренутно других и бољих трупа нема на располагању.

Одлука о слању позадинаца на фронт донета је након што су Руси заузели Клешћејевку, важно украјинско упориште југозападно од Бахмута, у борбама за које су уништили безмало целу једну бригаду противника.

Овај потез је фактички ватрогасна мера јер је Апти Алаудинов, заменик команданта Другог армијског корпуса Луганске Републике објавио да су руске снаге Бахмут већ фактички окружиле са три стране војском, а да четврту (запад) потпуно контролишу ватром.

Поврх свега, у току је веома моћан руски напад на Парасковиевку, која је такође један од кључева за Бахмут.

Руси настављају продирање на север – према Северску. Из правца Бахмута нападају Раздоловку и Весјолое.

Кренули су и од Марјинке према Угљедару. Туку по украјинским позицијама око насеља Побједа и Новомихајловка, после којих ће им се отворити пут на много већи и важнији Угљедар.

Кренули су и на Орехово које се налази јужно од Запорожја. И, имали су успеха у првим налетима.

Индикативно је на који се начин у збивања поводом Украјине умешао бивши премијер и председник Русије Дмитриј Медведев.

Он је сада заменик Владимира Путина и у националном Савету безбедности и у Војној комисији, а министрима одбране земаља НАТО, који ће у америчкој авио-бази Рамштајн у Немачкој одлучивати о новој војној помоћи Кијеву, поручио је:

„Велики (западни) војни лидери ће у Рамштајну разговарати о новим тактикама и стратегијама, као и о снабдевању Украјине новим тешким наоружањем и ударним системима. Одмах по завршетку форума у ​​Давосу, где су умно недорасли партијски људи као мантру понављали: „Да би се успоставио мир, Русија мора да буде поражена“. И, никоме од нишчих духом не пада на памет елементарни закључак: пораз нуклеарне силе у конвенционалном рату може изазвати нуклеарни рат. А нуклеарне силе не губе обичне ратове, посебно не велике сукобе од којих зависи њихова судбина“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар