Одабрано Свијет

Медведев `нацртао` КАКО ће Украјина нестати као држава

ПРЕДВИЂА ДА ЋЕ ЗАПАДНЕ ОБЛАСТИ УКРАЈИНЕ АНШЛУСОМ СЕБИ ПРИКЉУЧИТИ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ
  • Рачуна и са могућношћу да извесна „ничија” украјинска територија остане стиснута између Русије и западних области које су доспеле под суверенитет низа европских земаља. Па да та стиснута територија објави да наставља државност бивше Украјине и намеру да свим средствима поврати изгубљене земље. Наравно, само о земље које су ушле у састав Русије. Рат би се потом наставио јер би та територија ушла у ЕУ и НАТО
  • За Русију најпожељнији сценарио описао овако: „Западне области Украјине придружују се једном броју земаља ЕУ. Народ централних и неких других области – користећи чл. 1 Повеље УН – проглашава своје самоопредељење приступањем Руској Федерацији. Москва се са тим саглашава, а сукоб се завршава солидним гаранцијама да се дугорочно неће поновити“

Извор: Факти

ЗАМЕНИК председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев поново је оценио да ће Украјина нестати као држава и објаснио како се то може догодити.

„Недавно сам писао зашто ће Украјина нестати. Сада је време да се каже КАКО ће нестати и колики је ризик од ширења сукоба у Европи и свету.

Све ће зависити од тога којим путем ће ићи процес распада те умируће државе услед изгубљеног војног сукоба.

Два су пута.

Први је: кретање колосецима релативно споре ерозије украјинске државности са постепеним губитком преосталих елемената државног суверенитета.

Други: тренутно урушавање са истовременим уништењем свих сегмената државности.

После постепеног или убрзаног колапса вероватна су три сценарија:

1. Западни региони Украјине прелазе под контролу једног броја држава ЕУ са накнадним „аншлусом“ тих земаља од стране тих држава. Истовремено остаје извесна „ничија” украјинска територија, која је стиснута између Русије и земаља које су доспеле под суверенитет низа европских земаља.

Та стиснута територија објављује да наставља државност бивше Украјине, њен међународно-правни субјективитет и намеру да свим средствима поврати изгубљене земље. Наравно, радило би се само о земљама које су ушле у састав Русије.

Дмитриј Медведев

Истовремено, та „нова Украјина“ одмах изјављује жељу да уђе у Европску унију и НАТО, што се и дешава на средњи рок.

Оружани сукоб се после кратког времена наставља, претварајући се у трајни, уз ризик да брзо прерасте у трећи светски рат.

2. Украјина нестаје након завршетка наше специјалне војне операције у процесу њене поделе између Русије и низа држава ЕУ. Влада Украјине се формира у егзилу у једној од европских земаља.

Конфликт се завршава разумним гаранцијама његовог необнављања у блиској будућности, али би остале терористичке активности украјинских нациста, који би били расејани на територији држава ЕУ које су добиле западноукрајинске земље.

Ризик наставка сукоба или његове ескалације у светски рат у овом случају се може сматрати умереним.

3. Све се дешава као у првом случају, али са супротним предзнаком. Западне области Украјине придружују се једном броју земаља ЕУ. Народ централних и неких других области – користећи чл. 1 Повеље УН – проглашава своје самоопредељење приступањем Руској Федерацији. Москва се са тим саглашава, а сукоб се завршава солидним гаранцијама да се дугорочно неће поновити.

Других опција једноставно нема.

Ово је јасно и онима на Западу којима је непријатно да то признају.

Русија би могла да буде привремено задовољна другом опцијом, али јој је потребна трећа.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар